Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Uppfostringsresor ska stoppas

Regeringen vill stoppa bland annat så kallade uppfostringsresor genom att utvidga möjligheten att utfärda reseförbud för barn.


Lagförslaget, en lagrådsremiss, syftar till att hindra föräldrar att föra ut sina barn från Sverige, oftast till föräldrarnas ursprungsländer, där de riskerar att fara illa.

— Vi har alldeles för många barn i Sverige som fortfarande förs ut ur landet mot sin vilja, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till Dagens Nyheter.

Nuvarande lagstiftning gör det möjligt att utfärda utreseförbud om det finns en påtaglig risk för könsstympning, barnäktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse.

Men en utredning från 2022 pekade även på andra typer av utlandsvistelser där barn riskerar att fara illa, till exempel så kallade uppfostringsresor och omvändelseförsök.

Regeringen föreslår nu en mer generellt utformad möjlighet att utfärda reseförbud för att förhindra att utlandsvistelser där barn riskerar att fara illa.

Förslagen i lagrådsremissen ska, enligt DN, också täppa till en möjlighet för föräldrar att föra ut sina barn ur Sverige efter att ett beslut enligt lagen om vård av unga fattats, men innan beslutet trätt i kraft. Det ska, till skillnad från i dag, nu bli olagligt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!