Utrikesminister Tobias Billström (M) har inte hört av sig till dödsdömde Ahmadreza Djalalis fru sedan hon tog kontakt med UD i oktober. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) har inte hört av sig till dödsdömde Ahmadreza Djalalis fru sedan hon tog kontakt med UD i oktober. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Dödsdömde Djalalis hustru kritiserar Billström

"Den tysta diplomatin har inte hjälpt, något annat måste till. Jag tänker i första hand på att Sverige – regeringen och riksdagen – slutar slingra sig i fråga om min mans frigivning."


Det kräver Vida Mehrannia, hustru till den svensk-iranske Ahmadreza Djalali som riskerar att avrättas i Iran, i ett öppet brev i Svenska Dagbladet.

Djalali, läkare och forskare vid Karolinska Institutet, dömdes till döden 2017. Tre gånger har Iran tänkt avrätta honom – senast strax före jul.

UD och utrikesminister Tobias Billström (M) upprepar att "ansträngningarna för Djalali fortsätter med oförminskad styrka" – något Mehrannia har tappat tron på.

Mehrannia skriver att påståendet om att UD står i nära kontakt med henne är osant. UD har aldrig på eget initiativ tagit kontakt med henne, hävdar hon. I slutet av oktober i fjol tog hon kontakt med UD och bad om att träffa Billström.

Responsen har uteblivit.

Nu kräver Mehrannia att Sveriges krav på frigivning ska vara rakt, förbehållslöst och högljutt. Hon kräver bland annat att Billström kallar till sig den iranske ambassadören och klargör att Djalali måste få träffa svenska företrädare.

Vidare kräver hon regelbundna möten mellan UD och familjen.

TT
/
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!