Regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill se hårdare tag mot sexualbrott. Arkivbild.
Regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill se hårdare tag mot sexualbrott. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Öppnar för livstid för upprepade sexualbrott

Regeringen öppnar för livstids fängelse som straff för upprepade sexualbrott.


— Vi utreder det nu, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 Nyheterna.

En gärningsman som har begått flera sexualbrott i rad ska kunna dömas till livstids fängelse, även om livstid inte ingår i straffskalan för det enskilda brottet.

— Om man återfaller i brott så har man visat att man är så pass farlig att det också måste vägas in när man mäter ut straffet, säger Gunnar Strömmer.

Justitieministern menar också att övervakning av en person som riskerar att återfalla i allvarlig brottslighet kan vara aktuellt.

Programmet "Kalla fakta" har följt hur polis och andra myndigheter misslyckats med att få stopp på en av Sveriges värsta sexförbrytare. Strömmer anser att samhället inte har tillräcklig förmåga att stoppa återfallsförbrytare.

— Jag tycker naturligtvis att det är oerhört omskakande att ta del av de här vittnesmålen och samtidigt viktigt att de kommer fram. Det ger en väldigt viktig bakgrund till de stora förändringar som jag ser måste ske, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!