Från lördagskvällen övergår snöfallet i regn eller blötsnö som kan frysa till på vägarna. Arkivbild.
Från lördagskvällen övergår snöfallet i regn eller blötsnö som kan frysa till på vägarna. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI varnar för ishalka

Under lördagskvällen rör sig ett snöfallsområde in över västkusten och SMHI varnar för problem i trafiken när regn väntas frysa till is på vägbanorna.


Fakta: SMHI:s varningar

SMHI har tre nivåer på sina vädervarningar:

Gul varning: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Snöfallet sprider sig under natten österut över norra Götaland och södra Svealand. SMHI har därför utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i delar av nordvästra Götaland och närliggande områden.

— Det har egentligen redan börjat att dra in en del snöfall över nordvästra Götaland och västra Svealand. Det är betydligt mildare luft som försöker ta sig in och det innebär att det kan övergå en del i regn, kanske framför allt ut mot västkusten men en del också inåt land, säger Viktor Bergman, meteorolog vid SMHI, och fortsätter:

— Vägytorna hänger inte riktigt med på den här snabba uppvärmningen. Den här blöta nederbörden faller på kalla vägbanor och det är det som gör att det kan frysa till is och bli halkigt.

Det ser dock ut att också falla en hel del snö, vilket betyder att det likväl kan vara snö som orsakar besvär i trafiken, enligt Bergman.

Varningen gäller från 21-tiden på lördagen fram till 09.00 på söndagsmorgonen.

För allra västligaste Götaland har SMHI även utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall på söndagen. Varningen börjar gälla vid klockan 16.00 och upphör vid 23.00.

Längre norrut i landet ser söndagen ut att bjuda på mest uppehållsväder. Men från sen eftermiddag blir det mer snö, både i söder och i norr. I främst Halland och Bohuslän ser snön ut att kunna bli besvärlig i samband med friska till hårda vindar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!