Det kan bli besvärligt i trafiken på många håll under måndagen. Arkivbild.
Det kan bli besvärligt i trafiken på många håll under måndagen. Arkivbild. - Foto: Mats Andersson/ TT

Varning för hård vind och snö – färjor inställda

Det blir ett blåsigt måndagsdygn över land och till havs. Gula varningar för kuling omfattar hela Östersjön och i Umeåtrakten råder orange varning under hela måndagen. Destination Gotland har ställt in avgångar på grund av det hårda vädret.


Fakta: SMHI:s varningar

SMHI har tre nivåer på sina vädervarningar:

Gul varning: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

Källa: SMHI

Under natten till måndagen drar ett djupt lågtryck med sig ett omfattande nederbördsområde in över landet.

— Det är riktigt mild luft som drar in i söder så vi får in regn eller blötsnö i Götaland och östra Svealand. Många vägytor ligger på minussidan, därför har vi en ishalkevarning för området under natten, säger Lars Knutsson, meteorolog vid SMHI.

Orange varning

Under måndagen tilltar vinden och det blir blåsigt i stora delar av landet med friska till hårda vindbyar. Gula varningar för bland annat vind i kombination med snöfall omfattar stora delar av landet.

— Vi har faktiskt en regnvarning längs västkusten. För att vara vinter är det stora mängder. Totalt kan det regna upp till 40–50 millimeter, säger Knutsson och tillägger att det i kombination med snösmältning kan leda till problem med avrinning.

En mer allvarlig orange varning för vind i kombination med snöfall har utfärdats för ett område kring Örnsköldsvik upp till Umeå. SMHI varnar för mycket begränsad framkomlighet i trafiken.

— Nederbörden förstärks där av kraftig sydostvind från Bottenhavet. Där kan väntas 15 till 25 centimeter snö, säger Knutsson.

Den orangea varningen gäller mellan klockan 08.00 och 20.00 på måndagen.

Varningar för hela Östersjön

Även hela Östersjön liksom Kattegatt, Skagerrak och Bälten omfattas under hela eller delar av måndagen av gula varningar för kuling med en vindstyrka på upp till 21 meter i sekunden på vissa håll.

I sydvästra Östersjön och Bälten varnas också för lågt vattenstånd.

Destination Gotland meddelar på sin webbplats att man på måndagen ställer in två avgångar mellan Visby och Nynäshamn på grund av den hårda vinden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!