Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger att Jomshofs uttalande 'följer den linje som han alltid har drivit'. Arkivbild.
Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger att Jomshofs uttalande 'följer den linje som han alltid har drivit'. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kritik efter Jomshofs uttalande – "islamhatare"

Richard Jomshofs uttalande om att muslimska symboler bör förbjudas i det offentliga rummet är "oerhört allvarligt", säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok. Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren beskriver Jomshof som "islamhatare".


Justitieutskottets ordförande, Sverigedemokraten Richard Jomshof, uttalar sig i en artikel i Aftonbladet om att halvmånar, minareter och andra symboler för islam bör förbjudas i det offentliga rummet.

— Ja, absolut. Det är klart att inte minst minareter, halvmånen, är en symbol som representerar det som islam står för. För många människor, även för mig, så representerar det någonting väldigt farligt. Någonting väldigt dåligt. En liknande inskränkning är definitivt en möjlig väg framåt, säger Jomshof i artikeln.

"Fortsätter sin hatpredikan"

I en intervju med TT säger Centerpartiets ledare Muharrem Demirok att uttalandet är "oerhört allvarligt" och att han tror att "de flesta börjar bli vana vid att Richard Jomshof och Sverigedemokraterna ägnar all sin tid åt att så splittring och hat".

— Det är en fortsättning på det som vi har sett sedan Sverigedemokraterna fick tillträde till regeringskansliet. De fortsätter sin hatpredikan med ännu större emfas, säger Demirok.

Demirok säger vidare att uttalandet riskerar att leda till att personer som har rötter i andra länder aldrig får känna sig riktigt svenska.

— Alla människor som har ursprung någon annanstans ska alltid gå runt och känna en viss osäkerhet för om de ska kunna passera Sverigedemokraternas nålsöga för vilka som är svenskar eller inte, och det är oerhört allvarligt.

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok säger att Sverigedemokraterna "fortsätter sin hatpredikan". Arkivbild.

"Han är en islamhatare"

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, beskriver Jomshof som en "islamhatare".

— Det här följer den linje som han alltid har drivit. Han är en islamhatare måste man väl ändå säga, jag tror att han skulle beskriva sig själv som det. För varje uttalande som han gör, hur extremt den än må vara, så är det som att andra vänjer sig, säger Hallengren.

Hon fortsätter:

— Samtidigt som tusentals människor håller på att frysa ihjäl på E22, och sjukvårdskrisen och nedskärningarna i välfärden är ett faktum väljer Jomshof och Sverigedemokraterna att fokusera på minareterna.

Strömmer: Inte aktuellt

Statsministern och M-ledaren Ulf Kristersson (M) hänvisar via sin pressekreterare till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

"Yttrandefriheten- och religionsfriheten är grundläggande delar i vår demokrati. Det är inte aktuellt att förbjuda eller begränsa användningen av religiösa symboler", säger Strömmer i ett uttalande till TT.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson hänvisar via sin pressekreterare till jämställdhetsminister (L) Paulina Brandbergs uttalande på X.

"Jag är stolt över att Sverige är ett mångreligiöst land. Det är en följd av vår religionsfrihet, som tillsammans med andra fri- och rättigheter utgör grunden för vår liberala demokrati. Självklart ska religiösa symboler få synas. Bedrövligt att en sådan sak ska behöva påtalas", skriver Brandberg.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar avböjer att kommentera uttalandet.

TT har även sökt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som inte har återkommit.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!