Viktor Orbán. Arkivbild.
Viktor Orbán. Arkivbild. - Foto: Michel Euler/AP/TT

Orbán: Stöttar Sveriges Natoansökan

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har haft ett samtal med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Orbán bekräftar att Ungern stöttar Sveriges Natoansökan och uppmanar parlamentet att rösta "så snart som möjligt".


Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april 2023 då Ungern och Turkiet som sista Natoländer ratificerade ansökan.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Den 23 oktober 2023 meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.

Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.

Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentet.

Den 23 januari 2024 godkände parlamentet ansökan med bred majoritet.

Varken Turkiet eller Ungern har fullt ut ratificerat Sveriges ansökan. President Erdogans underskrift återstår. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare sagt att landet inte ska bli sist med att godkänna Sverige.

"Jag försäkrade på nytt att den ungerska regeringen stöttar Sveriges medlemskap i Nato. Jag underströk också att vi kommer att fortsätta uppmana det ungerska parlamentet att rösta för Sveriges anslutning och slutföra ratificeringen så snart som möjligt", skriver Viktor Orbán på X, tidigare Twitter.

Även Jens Stoltenberg skriver om telefonsamtalet. Han välkomnar Ungerns stöd.

"Jag ser fram emot ratificeringen så snart som parlamentet återsammanträder", skriver Natoledaren.

Turkiets parlament röstade under tisdagen ja till Sverige och president Recep Tayyip Erdogan har nu två veckor på sig att formellt skriva under dokumentet. Sedan är allt klart från turkiskt håll.

Vinteruppehåll till februari

Det ungerska parlamentet har vinteruppehåll till den 26 februari men kan extrainkallas.

— Viktor Orbán har lovat både mig och Ulf Kristersson att Ungern inte ska vara sist, och vi ser fram emot att han håller det löftet, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Är han en man som står vid sitt ord?

— Jag ska inte uttala mig om det, jag bara konstaterar vad han har sagt, samt att Sverige lever upp till alla kriterierna, säger S-ledaren.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán begärde på tisdagen ett besök från statsminister Ulf Kristersson (M) till Budapest. På X skrev Orbán då att han vill förhandla om Natomedlemskapet.

"Vad finns att förhandla?"

Magdalena Andersson vill inte uttala sig om hon tycker att Ulf Kristersson borde åka till Budapest eftersom hon inte anser sig ha tillräckligt med information.

— Det jag kan konstatera: Vad finns att förhandla om?

TT söker statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M). Under tisdagen meddelade Billström att regeringen ska analysera det ungerska brevet.

— Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget, sade utrikesministern då.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!