Oljiga våfflor och säkerhetsfarliga sommardäck är med på Råd och Röns lista över produkter som varit sämst i test 2023. Arkivbild.
Oljiga våfflor och säkerhetsfarliga sommardäck är med på Råd och Röns lista över produkter som varit sämst i test 2023. Arkivbild. - Foto: Erik Nylander/TT Marcus Ericsson/TT

Farliga däck bland fjolårets sämsta köp

Oljiga våfflor, luftrenare som gör allt annat än att rena luften och ett babyskydd som innehåller farliga kemikalier. Det är några av de prylar som hamnar på tidningen Råd och Röns lista över de sämsta produkterna 2023.


Fakta: Sämst i test enligt Råd och Rön

Här är några produkter som Råd och Rön listat som sämst i test under 2023:

Ryggsäck: Revolution Race Explor Backpack

Bra betyg i komfort men blir blöt på insidan vid regn, även i datorfacket.

Hundschampo: Sthlm Dogspa Hydrating Shampoo

Lågt pH värde, starka allergena konserveringsmedel samt ingen varning om att innehållet kan vara allergiframkallande även för den som tvättar hunden.

Mascara: Max Factor Divine Lashes mascara

Innehåller höga nivåer av nickel som kan orsaka allergiska reaktioner. Innehåller även det hormonstörande ämnet propylparaben.

Luftrenare: Airtech Mac 500 s och Cecotec TotalPure 1000 Ozone

Skapar föroreningar genom att sprida ozon som kan irritera luftvägar och sprida dåliga ämnen i luften.

Köksmaskin: Domo DO9070KR

Passerade inte uthållighetstest då den gick sönder på testets tredje dag.

Källa: Råd och Rön

Konsumenttidskriften Råd och Rön har släpper listan på 15 produkter som visat sig vara sämst i test under förra året.

På sämstalistan hamnar saker som kan vara giftiga, falska eller som helt enkelt inte lever upp till förväntningarna.

Bland produkterna finns babyskyddet Maxi-Cosi Pebble 360 Pro, som ska skydda barnet vid en krock. Det klarar produkten relativt bra. Däremot innehåller etiketten på babyskyddet PAH, en grupp kemikalier som kan orsaka cancer.

Två frysboxar, Whirlpool 31331 och Whirlpool 3134, har även fått dåligt betyg då de inte tar sig ner till 18 grader kallt, temperaturen som krävs för att maten ska hålla så länge som möjligt.

Även sommardäcken Premiorri Solazo, Riken Road Performance och Doublecoin DC99 tar plats på listan. De anses ha bristande säkerhet då de har en lång bromssträcka på vått väglag.

Garants ekologiska våffelmix tar också plats på listan efter att ha levererat oljiga våfflor snarare än frasiga, tillsammans med två olika luftrenare som har visat sig skapa föroreningar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!