Pungspettsekorrar i Cape Otway i Australien skippar sömnen för sex.
Pungspettsekorrar i Cape Otway i Australien skippar sömnen för sex. - Foto: Erika Zaid, La robe University/TT

Pungdjuret som offrar sömn för sex

Sömn är viktigt men fortplantning viktigare. I alla fall för hanar av en art inom släktet pungspetsekorrar som offrar flera timmars sömn per natt under parningssäsongen.


Det är forskare vid La Trobe University i Melbourne som riktat lampan mot den lilla pungspetsekorren och gjort en upptäckt om deras sexliv.

Hanarna lever i snitt bara ett år och parningsperioden varar i drygt tre veckor. Dessa veckor inträffar dessutom strax innan hanen dör. Under veckor tävlar hanarna med varandra om att få tillgång till honorna, som i sin tur lever i två år, för att sprida sina gener på bästa sätt.

Forskarna hade uppmärksammat att handjuren under parningsveckorna blev väldigt rastlösa och var väldigt fysiskt aktiva. De bestämde sig för att förse några handjur med olika typer av mätare för att följa hur mycket de sov och rörde sig. Det visade sig att hanarna sov i snitt tre timmar mindre per natt

Alla djur behöver sömn för att fungera bra och forskarna spekulerar i om det är sömnbristen som bidrar till att hanarna lever så pass mycket kortare tid än honorna. Resultaten har publicerats i tidskriften Current Biology.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!