Fastigheten som inhyser Södertälje tingsrätt ägs av en bolagskoncern, direkt kopplad till en utpekad nyckelperson i Södertäljenätverket.
Fastigheten som inhyser Södertälje tingsrätt ägs av en bolagskoncern, direkt kopplad till en utpekad nyckelperson i Södertäljenätverket. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Tingsrättshyra går till utpekad gängkriminell

Fastigheten som huserar Södertälje tingsrätt ägs av en bolagskoncern med nära kopplingar till Södertäljenätverket, enligt en granskning från Dagens Nyheter.


Enligt flera källor till tidningen är bolagets huvudägare en av toppfigurerna i det kriminella nätverket. I en rapport från NOA som DN har tagit del av beskrivs han som en av sju tongivande individer i nätverket. Mannen är dock inte dömd för något brott.

De senaste sju åren har Domstolsverket betalat ut 45 miljoner kronor i hyra till bolaget, som förra året tog ut en vinst på runt 12 miljoner kronor.

Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket, säger till DN att myndigheten inte vet om fastighetsägaren är kriminell eller har kopplingar till kriminella nätverk.

— Däremot hör vi rykten och det är såklart besvärande för oss.

Han säger vidare att Domstolsverket under en längre period försökt hitta lösningar för att ta sig ur situationen utan att lyckas.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!