Muharrem Demirok har rötter i Turkiet men efter att han valdes till partiledare för Centern så har han avsagt sig sitt turkiska medborgarskap.
Muharrem Demirok har rötter i Turkiet men efter att han valdes till partiledare för Centern så har han avsagt sig sitt turkiska medborgarskap. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Demirok: Kan inte sätta tak för invandring

Centerpartiets tilltänkta samarbetsparti S vill se en fortsatt stram migrationspolitik. C-ledaren tycker att beskedet är skamligt. Det går inte att sätta ett absolut tak, säger han.


Fakta: Muharrem Demirok

Muharrem Demirok är Centerpartiets trettonde partiledare.

Han föddes 1976 i Huddinge utanför Stockholm. Hans pappa är från Turkiet och hans mamma är svensk. Demirok hade både svenskt och turkiskt medborgarskap men har avsagt sig sitt turkiska medborgarskap efter att han blev partiledare.

Demirok har kandidatexamen i statsvetenskap från Linköpings universitet, samma stad där han numera är bosatt med sin familj.

Han har själv berättat att han två gånger dömts för misshandel. Första gången var 1995, då dömdes han till 70 dagsböter. Andra gången var 1999. Han dömdes då till villkorlig dom med samhällstjänst fyrtio timmar.

Källa: Bland annat Centerpartiet.

I mätning efter mätning ligger Centerpartiet runt riksdagsspärrens 4 procent. Det kan jämföras med senaste valresultatet på 6,7 procent.

— Det är klart att jag inte är nöjd med de siffrorna, säger Muharrem Demirok under en intervju på partikansliet i Gamla stan i Stockholm.

I dag har det gått exakt ett år sedan han tog över ledarskapet efter Annie Lööf på partiets stämma i Helsingborg. Till helgen samlas det gamla bondeförbundet igen för kommundagar i Umeå där Demirok ska hålla tal.

"Nu ska jag bli känd"

Hans förtroendesiffror är låga och enligt en undersökning från Indikator i januari så vet 36 procent av väljarna fortfarande inte vem han är.

— Hade jag kommit in med principen "nu ska jag bli känd", snabba rappa oneliners, click-baits, då hade jag säkert kunnat få mycket mer uppmärksamhet. Men det hade inte burit Centerpartiet långsiktigt, säger Demirok.

Kaffekopp för kaffekopp ska han nöta vägsträckor och besöka medlemsmöten och företag runtom i landet för att få partiet att bära i 110 år till.

— Vi är en folkrörelse som behöver vakna till liv.

Siktet är inställt på valet 2026 men redan i sommar prövas partiet i EU-valet, då man hoppas behålla sina två mandat.

"Det är skamligt"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har sagt att vid ett maktskifte 2026 så kommer den strama migrationspolitiken att ligga fast. Centerledaren ifrågasätter uttalandet och hade önskat att S-ledaren och andra fått motfrågor i stil med: Vilka är det som ska bort?

— Vi behöver fokusera på att lösa integrationen, inte på om vi har tagit emot för många för 15 år sedan eller inte. Det är en skadlig diskussion och debatt för vårt land. Den bygger på att alla springer Sverigedemokraternas ärende.

Nyligen besökte han en skolklass i Skäggetorp i hemstaden Linköping, ett område som klassas som utsatt av polisen.

— ”Nu ska vi ha en stram migrationspolitik”. Det är väldigt slagkraftigt, men det innebär att klass 4B i Skäggetorp, de är för många, de borde inte varit här. Det tycker jag är skamligt.

Och vad skulle hända om Ryssland attackerade Finland eller Baltikum och människor tvingades fly därifrån på samma sätt som från Ukraina – ska Sverige inte ta emot flyktingar då? frågar han sig.

— Det går inte att sätta ett absolut tak.

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!