MSB rekommenderar mat förpackad i konservburkar i fallet av en kris.
MSB rekommenderar mat förpackad i konservburkar i fallet av en kris. - Foto: Christine Olsson/TT & Martina Holmberg/TT.

Här är maten du ska ha hemma vid kris eller krig

Vid händelse av en kris är det viktigt att ha mat hemma. Nyheter24 har pratat med Anna Wennerström från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om hur man ska tänka kring lagrandet av mat inför en kris.


Vid händelse av en kris är det viktigt att ha livsnödvändiga varor hemma – framför allt mat. Men vilken typ av mat och hur den är förpackad är av relevans.

Nyheter24 har pratat med Anna Wennerström som jobbar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om hur man ska förhålla sig till lagring av mat vid en kris. 

Så mycket kontanter ska du ha hemma

Vilken slags mat passar för att lagra under en längre tid?

– Energirik och hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning, berättar Wennerström och ger exempel:

– Det kan exempelvis vara torrvaror, konservburkar, knäckebröd, skorpor, nötter, pasta, energibars, soppor, ris och mjukost på tub.

Vad det gäller förpackningen är alltså torrvaror och konservburkar det bästa alternativet. Maten ska helst kunna förvaras utan kylskåp eller frys, i det fall att elen skulle slås ut. 

– Mat som kan förvaras i rumstemperatur och inte kräver omfattande tillagning är förslag på bra krismat.

Nu är civilplikten aktiverad – kan inte vägras

Hur mycket mat ska man ha hemma?

– Man får utgå från sina egna behov och möjligheter. Försök att preppa din hemberedskap så du klarar dig en ungefär vecka utan samhällets hjälp, säger Wennerström till Nyheter24. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Vanliga prylen du INTE ska förvara i din bil på sommaren: "Börjar brinna"

Här är superinsekterna som lever i snön: "Tål att frysa"

Mat
/
MSB
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!