Den obemannade undervattensfarkosten Ran som försvunnit under en glaciär i Antarktis. Pressbild.
Den obemannade undervattensfarkosten Ran som försvunnit under en glaciär i Antarktis. Pressbild. - Foto: Olof Lönnehed/Göteborgs universitet

Sälar kan ha orsakat ubåts försvinnande

Sälar tros ha skadat och orsakat den obemannade undervattensfarkosten Rans försvinnande under en glaciär i Antarktis. Chansen att hitta ubåten är i princip noll.


Fakta: Antarktis

Antarktis består av både havs- och landområden. Landytan, som är cirka 14,2 miljoner kvadratkilometer, täcks till 98 procent av tjock is.

De väldiga inlandsisarna rör sig mot havet med en hastighet på upp till 300 meter per år. När isen skjuter ut över havet och lägger sig i vattnet bildas så kallad shelfis.

Under den kallaste, mörka perioden kan medeltemperaturen vara 70 grader minus. Den varmaste månaden stiger temperaturen till i genomsnitt cirka 30 minusgrader.

Källa: Nationalencyklopedin

— Jag skulle säga att den troligen är fast i is under vattnet någonstans, säger Louise Newman, föreståndare för den obemannade ubåten, till P4 Göteborg.

Farkosten, som ägs av Göteborgs universitet och är en av tre av sitt slag i världen, används för forskning om glaciärer. Undervattensfarkosten har använts flera gånger i Antarktis, främst vid Thwaites glaciär eller Domedagsglaciären som den också kallas.

Ran är sju meter lång och har kapacitet att utföra långa uppdrag under is. När Ran dykt under 200–500 meter tjock is har farkosten ingen kontakt med forskningsfartyget som samlar in datan.

Ubåten är värd 38 miljoner kronor, men det är främst forskningsmaterialet som bekymrar Louise Newman.

— Ubåten tänjde verkligen gränserna och öppnade dörrar för vår kunskap om systemen under shelfisen. Datan är omöjlig för oss att få tag i på annat sätt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!