Att köpa cannabisprodukter på nätet till sin hund är ingen bra idé enligt veterinären Henrik Rönnberg. Arkivbild.
Att köpa cannabisprodukter på nätet till sin hund är ingen bra idé enligt veterinären Henrik Rönnberg. Arkivbild. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Fler vill ge cannabis till hunden

Nästan 40 procent av alla hundägare i Danmark ger sina husdjur olika typer av cannabispreparat enligt en studie. Det kan få livshotande konsekvenser, säger professorn och veterinären Henrik Rönnberg.


Husdjuren har blivit allt mer viktiga familjemedlemmar och många vill ge sina djur samma möjligheter till behandling som vi människor har.

När danska forskare frågade 2 000 danska hundägare om de ger sina hundar cannabisliknande preparat svarade 38 procent ja, enligt en studie som publicerats i tidskriften Plos One.

Köper online

De flesta uppgav att de köper produkterna online och den vanligaste anledningen var smärtlindring. Henrik Rönnberg, professor i veterinärmedicinsk farmakologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, har märkt ett ökat intresse för cannabispreparat även i Sverige.

— Det handlar om att man vill göra det bästa för sitt djur och hjälpa dem att må bättre, säger han.

Men att köpa cannabisprodukter på nätet och ge sin hund är ingen bra idé. Produkterna är inte kontrollerade och i värsta fall kan det innebära livsfara för hunden. Det finns också biverkningar som slöhet och mag-tarmproblem som inte alltid står utmärkta.

Om man upplever att hunden är sjuk, är det enligt Henrik Rönnberg viktigt att söka veterinär innan man börjar självbehandla med till exempel CBD. En stor risk är om man inte berättar för veterinären att man ger sin hund till exempel CBD-olja.

— Vi behöver veta det eftersom cannabispreparaten kan påverka annan behandling som vi ger. Om en hund exempelvis behöver sövas och om den har fått cannabispreparat kan det vara väldigt farligt, säger Henrik Rönnberg.

Viktigt att berätta

Han tror att många väljer att inte berätta om de gett tillskott de köpt online till sitt sällskapsdjur.

— Det kan nog finnas en rädsla för att bli uppläxad av veterinären men det viktigaste är att vara ärlig. Då kan vi ha en diskussion om vilka problem hunden har och hur vi kan behandla det, säger han.

Forskarna bakom den danska studien efterlyser mer forskning om effekterna av cannabispreparat på hund och Henrik Rönnberg håller med.

— Det skulle behövas fler studier och produkter som är godkända och som uppfyller vissa krav. Det är inte alls säkert att produkterna innehåller det som utlovas, säger han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!