I närheten av den här skogsdungen greps 26-åringen och 16-åringen på morgonen den 30 oktober 2023. Längre in hittades en väska med ett vapen.
I närheten av den här skogsdungen greps 26-åringen och 16-åringen på morgonen den 30 oktober 2023. Längre in hittades en väska med ett vapen. - Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Trio döms för plan på trippelmord i Linköping

En tonårspojke och en 26-årig man döms för att ha planerat att mörda flera personer i Linköping hösten 2023. Polisen kom dem på spåren sedan de kontaktats av oroliga föräldrar till pojken.


Det är tidigt på morgonen den 30 oktober 2023 när polisen i Linköping larmas av föräldrar till en 16-årig pojke från Stockholm.

De har utan framgång sökt honom hela natten och kan nu se att hans telefon befinner sig i Linköping. Pojken har ingen koppling dit och de oroar sig att han ska göra något dumt.

Även polisen inser att något kan vara på väg att hända och börjar leta efter pojken.

Vapen i närheten

Via telefonens positioneringar hittar de honom utanför en skogsdunge i stadsdelen Berga. Han är i sällskap med en nu 26-årig man från Malmö, som han inte har någon tidigare koppling till.

En väska med en skarpladdad kulsprutepistol hittades i en skogsdunge i stadsdelen Berga i oktober 2023. Polisen misstänker att vapnet skulle användas vid ett kontraktsmord.

Inne i dungen hittar en polishund en stund senare en väska innehållandes en skarpladdad kulsprutepistol. Misstanken är att pojken och mannen letade efter väskan, men inte lyckades hitta den innan polis anlände.

Båda grips och häktas, och några dagar senare frihetsberövas även en 20-årig kvinna som misstänkt.

Alla döms

I början av året åtalades trion. Enligt åtalet hade pojken och mannen fått i uppdrag via den krypterade meddelandeappen Signal att mörda åtminstone tre personer som tidigare var boende på en adress i området.

Kvinnan ska ha hjälpt till genom att köra duon till den tilltänkta brottsplatsen.

Pojken och mannen döms nu för stämpling till mord av Linköpings tingsrätt.

26-åringen döms till sex års fängelse och pojken till ett års sluten ungdomsvård. De döms även båda för försök till grovt vapenbrott.

Kvinnan döms till fyra års fängelse för medhjälp till stämpling till mord och medhjälp till försök till grovt vapenbrott.

Händelsen kopplas till den interna konflikten inom det kriminella nätverket Foxtrot, som bröt ut under sommaren 2023. De tilltänkta måltavlorna i Linköping kan genom släktband kopplas till en av de ledande personerna inom konflikten, som själv sköts ihjäl i Iraks huvudstad Bagdad i januari.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!