Modellen innebär att hemlösa erbjuds ett boende utan krav på psykiatrisk behandling eller att uppvisa nykterhet. Arkivbild.
Modellen innebär att hemlösa erbjuds ett boende utan krav på psykiatrisk behandling eller att uppvisa nykterhet. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Sänkt stöd till kommuners arbete mot hemlöshet

Sammanlagt 115 kommuner får dela på 68,5 miljoner kronor i statsbidrag under 2024 för att motverka hemlöshet inom modellen Bostad först, vilket innebär en lägre totalsumma jämfört med 2023, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.


"Eftersom det har varit betydligt fler kommuner som ansökt om medel till Bostad först i år jämfört med året innan, och totalsumman är något lägre än under fjolåret är det många kommuner som får en mindre summa i år jämfört med tidigare", säger Johanna Freed, chef på enheten för statsbidrag.

Modellen "innebär att hemlösa personer omedelbart erbjuds ett eget boende utan krav på att först genomgå psykiatrisk behandling eller uppvisa nykterhet eller drogfrihet".

Drygt 27 000 personer i landet lever i en akut eller tillfällig hemlöshetssituation eller i långsiktiga boendelösningar via socialtjänsten, enligt Socialstyrelsens senaste nationella hemlöshetskartläggning.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!