Rättsfallet kring den svenske programmeraren Ola Bini har pågått i närmare fem års tid. Arkivbild.
Rättsfallet kring den svenske programmeraren Ola Bini har pågått i närmare fem års tid. Arkivbild. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Uppgiven Ola Bini tillbaka i rätten i Ecuador

Ola Bini greps 2019 i Ecuador anklagad för dataintrång. För ett år sedan friades han, men domen överklagades och nu väntar ny förhandling. Jag saknar min familj och mina vänner, säger svensken som fortfarande inte får lämna landet.


Datasäkerhetsexperten Ola Bini greps på flygplatsen i huvudstaden Quito i april 2019, samma dag som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps i London.

Svensken, som är bekant med Assange, anklagades mot sitt nekande för dataintrång och för att ingå i en "spioncentral" under dennes ledning. Någon närmare bevisning har fortfarande inte presenterats.

Bini släpptes efter en tid i häkte, men förbjöds att lämna landet, fick sina tillgångar frysta och tvingades anmäla sig hos åklagarmyndigheten varje vecka.

Frikändes

Den 31 januari i fjol, efter nästan fyra år, friades han – men domen överklagades. På torsdagen är det meningen att en första förhandling ska hållas. Oavsett utgång räknar 41-åringen med att rättsprocessen, som han ser som politiskt motiverad, fortsätter.

— Förlorar vi, vilket tyvärr är väldigt troligt, så kan vi överklaga till Högsta domstolen. Sedan finns möjligheten att gå till grundlagsdomstolen. Efter det har vi de internationella vägarna, så det kan mycket väl ta 5–10 år innan allt är avklarat.

Parallellt befinner sig Ecuador i djup kris. Regeringen förklarade i januari krig mot landets mäktiga knarkkarteller efter en serie väpnade angrepp.

— Det innebär att mitt fall inte har särskilt hög prioritet.

Saknar familjen

Restriktionerna kvarstår. Bini har efter fem år fortfarande inte tillåtits att lämna landet.

— Jag saknar min familj och mina vänner. Häromveckan fyllde mina bröder år och min brorsdotter, som jag inte sett på ett antal år, fyllde också år. Det är tungt, men jag försöker att leva ett vanligt liv så gott det går.

— Det största hindret mot ett vanligt liv är att jag fortfarande är förföljd av polis dagligen, och lever med livvakter. Det gör det svårt att göra spontana sociala grejer.

Uppmärksamheten kring fallet har gjort honom till ett välkänt ansikte i Quito, där människor stoppar honom på gatan och uttrycker sitt stöd, säger han.

— Det är alltid väldigt positivt. Det är tydligt att folk också ser att det här är ett politiskt beslut.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!