Forskarna tror att ceoptera evansae kan ha bott på Skye och inte bara hade vägarna förbi.
Forskarna tror att ceoptera evansae kan ha bott på Skye och inte bara hade vägarna förbi. - Foto: Illustration: NHM&Witton/Handout

Okänd flygödla upptäckt i Skottland

Före fåglarna var det flygödlorna som härskade över himlen. På den skotska ön Skye har en hittills okänd art av pterosaurie upptäckts.


När forskare från brittiska Naturhistoriska museet var på fältresa på Skye 2006 fick de syn på några ben som stack upp ur ett stenblock. Det ömtåliga fyndet fraktades till London och där väntade tusentals timmar av arbete för att få bort den hårda kalkstenen så att fossilet, delar av ett skelett, kunde studeras.

Det visade sig tillhöra en hittills okänd art av de numera utdöda flygödlorna, som har fått namnet ceoptera evansae.

Flygödlorna, pterosaurierna, är de största flygande djur som existerat på jorden. Den nyupptäckta arten uppskattas ha haft ett vingspann på upp till 1,6 meter och flög över dinosauriernas huvuden för över 165 miljoner år sedan, enligt forskarna som presenterar fyndet i tidskriften Journal of Vertebrate Paleontology.

Att hitta fossiler från den här perioden, mellersta jura, är sällsynt. Ceopteran kommer att hjälpa forskarna att bättre förstå hur och var pterosaurierna utvecklades.

"Ceoptera hjälper oss att precisera tiden för flera avgörande händelser i de flygande reptilernas evolution", skriver en av författarna bakom studien, professor Paul Barrett, i en kommentar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!