Märta Stenevi valdes till nytt språkrör 2021, vid en digital extrakongress. Arkivbild.
Märta Stenevi valdes till nytt språkrör 2021, vid en digital extrakongress. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Ny språkrörsjakt börjar – många heta namn

Nu får Miljöpartiet åter börja söka efter ett nytt språkrör. Många brukar känna sig kallade.


Sannolikt kommer partiet att välja ett nytt kvinnligt språkrör vid en extra kongress i vår. Inför valet av språkrör 2021, då Stenevi fick jobbet, fanns hela åtta intresserade kandidater. Fler av dem är fortfarande aktiva på toppositioner i partiet.

En av dem var partiets nuvarande talesperson för ekonomi, jämställdhet och bistånd, Janine Alm Ericson.

— Det här kom som en överraskning. Det tar lite tid att samla sig, säger hon.

"Inte hunnit fundera"

Ericson beklagar Stenevis avhopp, men anser att partiet har tid att genomföra en ordnad språkrörsprocess och ändå kunna fokusera på EU-valet den 9 juni. På frågan om Ericson själv är intresserad att kandidera svarar hon:

— Det har jag inte hunnit funderat på än. Det får jag återkomma om.

Janine Alm Ericson hoppade av sin kandidatur när partiets valberedning 2020 föreslog dåvarande partisekreteraren Märta Stenevi till nytt språkrör. Även före detta jämställdhetsministern Åsa Lindhagen, nu borgarråd i Stockholm, och före detta miljöministern Karolina Skog, som har lämnat toppolitiken, valde då att kliva åt sidan.

I slutändan var det tre som ställde upp mot Stenevi när kongressen skulle rösta om språkrör. Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine kom tvåa, kommunpolitikern Elin Söderberg trea och Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen, kom på fjärde plats.

Hirvonen tycker att Stenevis besked känns tungt.

— Hon har varit en otroligt värdefull röst i svensk politik, säger Hirvonen.

Hon påpekar att många brukar vara intresserade att kandidera till språkrör och att det finns många kompetenta kvinnor i partiet.

Önskekandidaterna

En önskekandidat för många i MP inför språkrörsvalet 2021 var EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke. Hon var då inte intresserad av att bli språkrör och nu toppar hon MP:s valsedel i EU-valet den 9 juni.

En annan önskekandidat för många miljöpartister inför 2021 års språkrörsval var förra partisekreteraren och kulturministern Amanda Lind. Hon är i dag riksdagsledamot. Men även hon tackade nej till att ställa upp.

På frågan om Hirvonen själv skulle vara intresserad att kandidera på nytt, svarar hon:

— Jag vet inte. Har inte hunnit tänka på det än.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!