En fertilitetsläkare i Norrbotten inseminerade kvinnor med sina egna spermier utan att berätta det. Arkivbild.
En fertilitetsläkare i Norrbotten inseminerade kvinnor med sina egna spermier utan att berätta det. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många fler kan ha drabbats av spermieläkaren

Efter att en fertilitetsläkare i Norrbotten avslöjats för att i hemlighet ha använt sina egna spermier för insemination av kvinnor som ville bli gravida, har sju barn fått bekräftat att läkaren är deras biologiske far.


Nu har ytterligare ett 20-tal personer, som tror sig vara drabbade av läkaren, kontaktat regionen i Norrbotten.

— Ett tjugotal har i alla fall tagit kontakt. Det är också några som har kontaktat oss och funderat på att ta dna-test och dem har vi ju inte svar på, säger Pia Näsvall till SVT Nyheter Norrbotten.

Det var på 1970- och 80-talen som fertilitetsläkaren tog emot ofrivilligt barnlösa kvinnor.

Genom DNA-tester har det bekräftats att läkaren är biologisk far till sju barn vars mammor fick behandling på fertilitetskliniken. Han använde sina egna spermier utan kvinnornas samtycke.

Läkaren har till Uppdrag Granskning, som står bakom avslöjandet i fjol, sagt att han inte gjort något fel.

Som åtgärd har regionen upprättat ett kontaktcenter för berörda, och inlett en händelseanalys, där regionen har intervjuat personer som skulle kunna vara berörda och personer som arbetat inom sjukvården under tidsspannet för inseminationerna. Nu inväntas svar på dna-proven.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!