Miljardären Roger Akelius köper in sig i Academedia och vill nu reformera skolsystemet. Arkivbild.
Miljardären Roger Akelius köper in sig i Academedia och vill nu reformera skolsystemet. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Akelius förslag om friskolor avfärdas

Miljardären Roger Akelius köper in sig i skolkoncernen Academedia. Och nu vill han reformera skolsystemet i grunden. Men det blir inte enkelt för honom, enligt Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.


Fakta: Academedia

Academedia är norra Europas största utbildningsföretag och har verksamheter i Sverige, Norge, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Polen.

Totalt driver Academedia mer än 700 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Närmare 200 000 elever går i de olika skolorna och företaget har omkring 18 800 anställda.

Källa: Academedia

Roger Akelius gör entré i friskolevärlden. Via sin stiftelse har 78-åringen köpt 28 procent av aktierna i Academedia, norra Europas största utbildningsföretag, vilket Dagens industri var först att rapportera om.

I en mejlintervju med DN skriver Akelius att han vill reformera det svenska skolsystemet. I stället för dagens skattefinansierade kommunala skolpeng, som är lika för alla typer av skolor, vill Akelius se ett system som tillåter friskolor att ta betalt för utbildning.

"Rika får betala allt"

”Eftersom utbildning blir allt dyrare och kommunerna kan spara hela skolavgiften för ett antal elever, är jag övertygad att politiken kan tillåta att en del elever får lära sig enklare och roligare. De rika får betala allt för sina barn, då kan Academedia tjäna pengar”, skriver han.

Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton tror inte att Akelius kommer få igenom sin idé.

— Det blir tufft för honom. Det förs ingen politik för en ändring av skolpengen i dag och det måste ju till en lagändring för att förslaget ska bli verklighet. Jag tycker att vi har all anledning att vara stolta över det skolsystem vi har, säger hon till TT.

Ingen aktieutdelning

Akelius aktieköp måste godkännas av Skolinspektionen och Inspektionen för strategiska produkter, beslut väntas under våren. Till Di skriver Akelius att han ska verka för att Academedia inte ska lämna någon aktieutdelning.

”Ja, om jag får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”, skriver han.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!