Två tranor från förra årets trandans vid Hornborgasjön mellan Skara och Falköping.
Två tranor från förra årets trandans vid Hornborgasjön mellan Skara och Falköping. - Foto: Adam Ihse/TT

Våren på ingång – första tranorna i Sverige

I veckan kan den meteorologiska våren nå allra sydligaste Sverige. Trots att snötäcket ligger tjockt i norr så har de första vårtecknen nått delar av Sverige. Tranorna är på ingång och snödropparna blommar.


Fakta: Meteorologisk vår

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0 grader, men under 10 grader.

Om dygnsmedeltemperaturen är inom detta spann benämns det som ett "dygn med vårtemperatur". Om det inträffar sju dygn i följd anser SMHI att våren anlände det första av dessa dygn.

Även om det senare blir kallare så räknas det fortfarande som vår.

Våren kan enligt den meteorologiska definitionen anlända tidigast den 15 februari.

Källa: SMHI

På Gotland, i Göteborg och på ett par ställen i Skåne har hasselblomning upptäckts, enligt Naturens kalender, ett nätverk som drivs av bland andra Sveriges Lantbruksuniversitet och som samlar observationer från privatpersoner.

Även vårblommor som snödroppe och vintergäck har slagit ut i blom i sydligaste Sverige och på Gotland.

Den meteorologiska våren kan redan nu ha anlänt till Malmö, förutsatt att det milda vädret håller i sig några dagar till. På fågelfronten märks också att vi går mot ljusare och varmare tider.

De första tranorna i Sverige siktades i veckan och har setts i bland annat Skåne, Blekinge, Småland och så långt norrut som Uppland, enligt Artportalen som även den drivs av SLU.

Andra exempel på fåglar som gjort sitt intåg i södra delarna av landet för våren är ringduva, tofsvipa och sånglärka. Dessutom har koltrasten och talgoxen hörts sjunga igen.

Än har det dock inte kommit in några observationer om tranor vid Hornborgasjön utanför Skara. Platschef Sofie Stålhand tror att det är på gång.

— Vi vet från rapporter att det har samlats mycket tranor i Tyskland, säger Stålhand till P4 Skaraborg.

— Vintern i all ära men jag älskar våren och det är något speciellt med tranorna i Hornborgasjön.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!