Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel.
Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Kristersson: Ska inte förhandla med Orbán

En fåordig statsminister passerar Bryssel på väg till Ungern, med försvarsfrågor i fokus. Vi vill kunna erbjuda så mycket som möjligt, säger Ulf Kristersson.


Ukraina, försvar och klimat tas upp som huvudämnen när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar den svenske statsministern på torsdagen.

— Vi har slagit fast våra klimatmål i lag. Frågan är inte vad som ska nås, utan hur vi kommer dit, säger von der Leyen bland annat.

Kommissionen väntas den 5 mars presentera ett program för försvarsinvesteringar och en strategi för europeisk försvarsindustri – av stort intresse för den svenska industrin.

— Vi är extremt sugna på att kunna erbjuda så mycket som möjligt, men också vara av stor nytta för andra länder än Sverige, inte minst ur ett Natoperspektiv, säger Kristersson, som i Bryssel även träffar EU:s rådsordförande Charles Michel.

Han åker sedan vidare till premiärminister Viktor Orbán i Ungern på fredagen, inför nästa veckas ungerska parlamentsomröstning om Sveriges medlemskap i Nato.

— Vi ska inte förhandla om Nato-medlemskapet. Däremot ska vi diskutera många gemensamma angelägenheter, inom försvar till exempel, säger Kristersson i sin enda direktkommentar till den svenska presskåren på plats i Bryssel.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!