Den svenske snowboardåkaren Anders Bengs möts av fler och fler 'konstiga värmeböljor' i Alperna.
Den svenske snowboardåkaren Anders Bengs möts av fler och fler 'konstiga värmeböljor' i Alperna. - Foto: Carina Bengs/TT

Svensk åkare om värmen i Alperna: Absurt

Det råder vårvärme i österrikiska Alperna där Anders Bengs befinner sig för att åka snowboard. De senaste säsongerna har varit absurda, enligt honom. Frekvensen av konstiga värmeböljor har ökat, säger han.


Husbilen står på 1 600 meters höjd och när TT når 63-årige Anders Bengs faller regnet över parkeringen vid Hintertuxer Gletscher. Tillsammans med frun Carina tillbringar han numera en stor del av året i Alperna, men paret har regelbundet rest hit för att åka snowboard i över 20 års tid.

Den österrikiska glaciärorten Hintertuxer erbjuder skidåkning året om. Paret Bengs har varit på plats sedan den 7 januari och då låg det mycket snö på marken och i backen.

"Dags att byta sport?", funderade Anders och Carina Bengs sedan de tagit sig till italienska Livigno i jakt på snö.

"Absurt"

Sedan dess har det bara blivit sämre.

— Det har varit aprilväder i tre-fyra veckor. Eller, det är mer som i maj med nästan 20 graders värme, säger Anders Bengs.

— Jag har varit med om mycket konstigheter under åren men nu är det absurt. Det regnar, är soligt och varmt ända upp på 3 000 meters höjd. Det är det som är det konstiga. Tidigare har det varit varmt i kortare perioder och kanske 5 plusgrader men nu blir allt förstört när det är så extremt varmt, även uppe på höjden.

Paret Bengs har rört sig mellan alptopparna i Italien, Schweiz och Österrike. Men deras bild är att hela Alperna är drabbade av varmare temperaturer och mera regn. Samtidigt kom mycket snö tidigt den här säsongen, i november och december förra året.

— Kommer man bara över 2 000 meter finns en bra bas. Men åkningen blir förstörd när det med jämna mellanrum regnar i princip ända upp till toppen, säger Bengs.

— Fryser det på så blir det världscupsbalkade tävlingsbanor av backarna och inte den fina snö man vill ha som sportlovsbesökare. Och nere under 1 500–1 000 meter är det rena katastrofen för alla anläggningar som har mycket backar på den höjden, det är barmark i stort sett förutom strängar med kanonsnö.

"Förbluffad"

Vad tror du att det här betyder för skidindustrin i Alperna?

— Man kan fråga sig vad slask och dålig åkning innebär på lång sikt. Det verkar lika etablerat att man ska ha en skidvecka som en Kanarievecka. Priserna stiger men folk tycks beredda att lägga hur mycket pengar som helst på att åka skidor, säger Bengs.

— Själva grejen med Alperna är densamma men man blir förbluffad av temperaturerna. Säsongen 20/21 var den finaste på många år. Men sedan dess har frekvensen av sådana här konstiga värmeböljor ökat och i år har det varit extremt. På lång sikt får man kanske fråga sig om man verkligen ska hålla på med den här sporten.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!