Statsminister Ulf Kristersson (M) höll en omdiskuterad mottagning på Rosenbad den 24 januari. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) höll en omdiskuterad mottagning på Rosenbad den 24 januari. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Så mycket kostade Kristerssons kalas

Ekonomiskt kärva tider – då bjöd statsminister Ulf Kristersson (M) in till 60-årskalas på Rosenbad. Nu står det klart vad mottagningen kostade: 85 684 kronor.


Den 29 december fyllde Ulf Kristersson jämnt. Och inom loppet av några dagar i januari firade han tvåfaldigt.

Först bjöd statsministern in till en privat fest på Sagerska palatset som han betalade ur egen ficka. Ett 60-tal gäster närvarade, bland andra artisten Martin "E-Type" Erikson och tidigare statsministern Carl Bildt (M), som efteråt gav tillställningen betyget "störtkul".

Några dagar senare hölls en ny mottagning på Rosenbad med runt 260 gäster där skattebetalarna fick stå för den största delen av notan.

Intensiv debatt

Inför kalaset gick debatten het om det var lämpligt att hålla en bjudning i ett ansträngt ekonomiskt läge, när många har svårt att betala räkningar, sätta mat på bordet och betala räntor. Andra ansåg att kritiken var småaktig.

I samband med mottagningen sade Ulf Kristerssons pressekreterare Siri Steijer till Expressen att notan skulle landa på ungefär lika mycket som när Stefan Löfven (S) firade 60 år under sin statsministertid. Då gick notan på 79 000 kronor.

TT har begärt ut fakturor för Kristerssons fest. De visar att det bjöds på alkoholfri cider från Strängnäs, godis, kanapéer och mineralvatten. Tillsammans med underhållning, porto och garderobsbiljetter blev notan 85 864 kronor.

M tog kostnaden

Av de totalt cirka 360 gäster som var bjudna så stod 57 stycken på en separat gästlista för Moderaterna. Kostnaden för dessa personer – däribland ungdomsförbundsordföranden Douglas Thor – stod Moderaterna för, alltså inte skattebetalarna. Den kostnaden har redovisats separat.

Regeringskansliet har endast kunnat tillhandahålla de fakturor som kommit in och bokförts hittills, någon enstaka post kan återstå – till exempel för blomsterarrangemang. Men dessa ska inte uppgå till några stora belopp, enligt presstjänsten.

Gäster anländer till Rosenbad för statsminister Ulf Kristerssons mottagning med anledning av hans 60-årsdag.
TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!