Biståndsminister Johan Forssell (M). Arkivbild.
Biståndsminister Johan Forssell (M). Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige återupptar stöd till Unrwa

Regeringen har beslutat att återuppta utbetalningar av bistånd till FN:s hjälporganisation Unrwa, säger biståndsminister Johan Forssell (M). Vi har fått skriftliga garantier, säger ministern till TT.


FN-organet Unrwa

FN-organet Unrwa, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, grundades efter kriget som bröt ut i samband med Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.

I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge gett.

Över hälften av Unrwas budget går till skolutbildning. Runt 15 procent går till hälsofrämjande åtgärder, enligt siffror från 2020.

FN-organet har omkring 30 000 anställda, varav 13 000 i Gaza. En majoritet är lokalanställda palestinier.

Totalt gav Sverige 239 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Palestina förra året.

Källa: Unrwa, The New York Times, Sida med flera

Stödet till FN-organet för palestinska flyktingar, Unrwa, pausades i januari efter anklagelser om att tolv anställda på FN-organet skulle ha varit inblandade i terrorattackerna i Israel den 7 oktober. Sverige väljer nu att återuppta stödet och 200 miljoner kronor ska skickas "omedelbart", enligt biståndsministern.

— Vi har de senaste dagarna varit i diskussion med Unrwa och fått skriftliga försäkringar om att våra medel är skyddade och aldrig kommer hamna i felaktiga händer, säger Forssell.

Enligt ministern har Unrwa gått med på bland annat oberoende revision och extern granskning av personal varje kvartal.

— Om det visar sig att löner betalas ut till dem som finns med på sanktionslistor har Unrwa förbundit sig att direkt stoppa utbetalningar.

Betalas i omgångar

Totalt är stödet till Unrwa 400 miljoner kronor för 2024, 200 av dem skickas nu. De andra i två omgångar under våren, enligt ministern.

— Den humanitära situationen i Gaza är väldigt svår. Vi ser också att det är problem att få fram stödet via lastbilar och liknande. Nu har vi som första land i Europa de här garantierna och behöver inte betala ut allting på en gång.

— Sverige är samtidigt en stor givare och det kommer med ett stort ansvar. Vi har konstruktiva samtal med Israel på EU-nivå men för lite av hjälpen kommer fram.

Kritik

Det pausade stödet innebar att Unrwa tillsvidare gått miste om ett stöd på motsvarande över fyra miljarder kronor.

Beslutet har kritiserats av oppositionen, och Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson har kallat det "katastrofalt".

Sida har dock försvarat sitt beslut.

— När det uppstår misstankar om oegentligheter, oavsett om det rör sig om korruption eller som i det här fallet om misstänkta terrorkopplingar, så startar vi alltid en utredning, sade Johan Tjerneng på Sidas presstjänst i januari.

Under fredagsdygnet beslutade Kanada som första G7-land att återuppta sitt stöd. Fortfarande är stödet från bland annat USA, Storbritannien, Japan, Tyskland fryst. Norge har tvärtom under tiden åkat utbetalningarna till Unrwa.

TT
/
/
/
EU
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!