Vänsterpartiets Ida Gabrielsson, ekonomisk-politisk talesperson, vill se mer pengar till regionerna från regeringen. Arkivbild.
Vänsterpartiets Ida Gabrielsson, ekonomisk-politisk talesperson, vill se mer pengar till regionerna från regeringen. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

V sågar regeringens vårdmiljarder: Katastrof

Regeringen beslut att skjuta till sex miljarder kronor till sjukvården i vårändringsbudgeten kritiseras av Vänsterpartiet som kräver mer.


— Det här är ett katastrofbesked, som innebär kraftigt sänkt bemanning och som akut hotar patientsäkerheten, säger Ida Gabrielsson, ekonomisk-politisk talesperson.

Hon anser att det åtminstone hade behövts 24 miljarder kronor. Det är vad Sveriges kommuner och regioner (SKR) har beräknat att regionerna kommer att gå med i underskott 2024.

Regionerna har ansvar för sjukvården, men har otillräckligt manöverutrymme för att upprätthålla den under ekonomiskt kärva tider, enligt Gabrielsson.

— Regionerna har en begränsad verktygslåda. De kan höja skatten och avgifterna på kort sikt, men det är inte tillräckligt. Därför är det ovanligt och oansvarigt att staten inte tar ansvar under en tillfällig kostnadstopp, som vi har nu under inflationen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!