Överbelastningsattacker är jobbiga men ofarliga. Och det går att skydda sig. Arkivbild.
Överbelastningsattacker är jobbiga men ofarliga. Och det går att skydda sig. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

It-experten: "Fjantiga attacker"

Den typen av överbelastningsattacker som flera myndigheters webbplatser drabbades av på tisdagen är jobbiga – men helt ofarliga. Det säger It-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka. De orsakar ingen skada, säger han till TT.


Proryska hackergrupper utsatte på tisdagen flera svenska myndigheter för cyberattacker. Hemsidor blev tröga eller helt onåbara för allmänheten, men det betyder inte att hackergrupperna kom åt någon känslig information.

— Det rör sig inte om någonting annat än överbelastningsattacker, och det är något som är helt ofarligt, säger it-experten Karl Emil Nikka.

"Lätta att utföra"

— Överbelastningsattacker är fjantiga. Det är som att en stor grupp människor ställer sig utanför entrén till en myndighet. Det skulle inte gå att komma in, och det kan vara jobbigt, men något mer händer inte. Attackerna pågår så länge grupperna har råd. Det som drabbade Tietoevry (it-företaget som blev utsatt för ett dataintrång där en hackergrupp kom åt säkerhetskopior med information) är något annat, fortsätter han.

Enligt Nikka genomförs den här typen av överbelastningsattacker för att visa på hur känsligt informationssamhället är.

— Det är attacker som är lätta att utföra. De som gör det vill visa hur sårbart samhället är. Den som behöver information från en webbsida får helt enkelt vänta till att attacken är över. Det sänder liksom signaler om att samhället inte är att lita på, säger han.

Bra med backup

Även om överbelastningsattackerna i sig är ofarliga menar Nikka att det är viktigt för myndigheter och företag att ha bra skydd mot dem.

— Det är bra att ha backup-sajter. Kanske en simplare sajt dit man enkelt kan flytta över information och som man kan hänvisa till under tiden som attacken pågår, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!