Lyxmäklare åtalas för grova ekobrott

Ägarna till en mäklarfirma som har sålt exklusiva bostäder i Stockholms innerstad åtalas för grova ekobrott, meddelar Ekobrottsmyndigheten.


Åtalet rör näringspenningtvättsbrott, grova bedrägerier och grova bokföringsbrott som pågått under flera år.

"De huvudmisstänkta i ärendet är dels den formella företrädaren tillika fastighetsmäklare vid mäklarfirman, dels en person som jag påstår är faktisk företrädare och som ägt bolaget tillsammans med mäklaren", säger kammaråklagare Linda Johansson i ett pressmeddelande.

Utöver huvudmännen åtalas två kvinnor, däribland frun till en av männen. Brottsligheten ska ha pågått mellan 2015 och 2022, både inom ramen för verksamheten och utanför bolaget.

Det var i maj förra året som polisen slog till mot mäklarfirmans kontor i centrala Stockholm. Parallellt skedde tillslag mot flera andra adresser och dokument, datorer och mobiltelefoner togs i beslag.

I samband med häktningsförhandlingen sade den dåvarande åklagaren i målet att misstankarna bland annat rörde lägenheter som köpts av bulvaner och förmedlats svart.

Den tills dess snabbväxande mäklarfirman utmärkte sig med påkostad marknadsföring och förmedling av exklusiva bostäder i Stockholms innerstad. I höstas begärdes företaget i konkurs.

Under utredningens gång har sex miljoner kronor tagits i beslag från bolaget och ytterligare en dryg miljon från en av männen.

Åklagaren yrkar på sju års näringsförbud för båda de huvudåtalade männen samt företagsböter på sammanlagt sju miljoner kronor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!