Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Arkivbild.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Svenskt initiativ för humanitär hjälp till Gaza

Sverige tillsammans med flera EU-länder vill att Israel öppnar fler gränsövergångar till Gaza och skyndar på kontrollen av lastbilarna med nödhjälp för att "råda bot på den fruktansvärda humanitära situationen". Alldeles för lite av nödhjälpen kommer in, säger biståndsminister Johan Forssell (M) efter onsdagens möte i Tel Aviv.


Ambassadörer från Sverige och en rad andra EU-länder deltog i mötet med israeliska utrikesdepartementet på grund av situationen i Gaza. Mötet hölls enligt Johan Forssell på svenskt initiativ.

— Det allra största problemet, för att råda bot på den fruktansvärda humanitära situationen i Gaza, är att alldeles för lite av nödhjälpen kommer in. Väldigt mycket nödhjälp står parkerad utanför Gaza och kommer inte in via de två gränsövergångar som finns. Det har ju sin förklaring i att israelerna är noga med att kontrollera att det inte hamnar i händerna på terroristorganisationen Hamas, säger Forssell.

Inte tillräcklig

Mötet hölls för att "markera för Israel att de måste öppna upp fler vägar in" och att "det måste finnas fler skannrar" för att skynda på kontrollen av lastbilarna.

— Den tekniska utrustningen är inte tillräcklig. Det är ju stora lastbilar som skannas, då får man helt enkelt ordna fler skannrar och man får öppna fler införselvägar. När situationen är vad den är kan vi inte ha en situation där förnödenheter står parkerade utanför Gaza och inte kommer in, säger Forssell.

"Konstruktivt möte"

Han beskriver mötet som konstruktivt men säger att Israel inte gav några löften.

— Inga konkreta löften, men det är ju en pågående dialog. Det här var en startpunkt för uppvaktning på den här nivån. Att i princip hela EU-kretsen på det här sättet går ihop tillsammans med andra länder är något unikt, säger Forssell.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!