Regeringen vill stärka skyddet för poliser som arbetar mot kriminella nätverk genom att göra det möjligt att anonymisera deras namn i beslut och handlingar. Arkivbild.
Regeringen vill stärka skyddet för poliser som arbetar mot kriminella nätverk genom att göra det möjligt att anonymisera deras namn i beslut och handlingar. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

Lagrådet underkänner förslag om anonyma poliser

Lagrådet underkänner regeringens förslag om att göra det möjligt att anonymisera namn på poliser som arbetar mot kriminella nätverk i beslut och handlingar.


De stora rättssäkerhetsfrågor som förslaget väcker behandlas redan i en utredning om starkare skydd för offentliganställda, och det är förvirrande att regeringen vill gå vidare med ett enskilt förslag för polisen innan de förslagen är färdigbehandlade, anser lagrådet.

Förslagen om polisen bör i stället behandlas gemensamt med utredningen, som utreder rättssäkerhetsfrågorna mer utförligt, enligt rådet.

Regeringen valde att lämna ett specifikt förslag om poliserna innan utredningen var färdigbehandlad, eftersom de anser att utsattheten för poliser är allt för stor.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!