Tio personer åtalas för bland annat grovt penningtvättsbrott och grova bedrägerier. Arkivbild.
Tio personer åtalas för bland annat grovt penningtvättsbrott och grova bedrägerier. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bröder åtalas för ekobrott – tjänade miljoner

Tio personer misstänks ha tjänat omkring tio miljoner kronor genom bedrägerier inom ett stort antal städ- och flyttföretag. De åtalas nu för grova ekobrott.


De huvudmisstänkta är fyra bröder från Borås, varav tre ingår i åtalet. Den fjärde är häktad i sin utevaro. Bröderna åtalas för att i sju olika bolag använt målvakter vars bank-id:n de sedan tagit över.

Bolagen har sedan använts framför allt för moms- och RUT-bedrägerier, men också för att avlöna svart arbetskraft och utfärda oriktiga fakturor.

"Vi har också kunnat se att det flödar brottsvinster på bankkontona från andra grova bedrägerier begångna av både okända personer, men även av bröderna själva. Till exempel har de lurat en av målvakterna som har en viss funktionsnedsättning att ta tre lån om sammanlagt över en halv miljon kronor för att han ska investera i bolaget. För pengarna har bröderna direkt köpt guld", säger åklagaren Kristina Persson i ett pressmeddelande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!