Sverige och flera andra länder följer USA och varnar om en förhöjd terrorrisk i Moskva. Här ses skyskrapor i Moskvas affärsdistrikt. Arkivbild.
Sverige och flera andra länder följer USA och varnar om en förhöjd terrorrisk i Moskva. Här ses skyskrapor i Moskvas affärsdistrikt. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Svenska UD varnar för terrordåd i Moskva

Svenska utrikesdepartementet (UD) varnar för ett ökat terrorhot i Rysslands huvudstad Moskva de närmaste dagarna. Även i Danmark, Finland och Norge har man gått ut med varningar.


"Ambassaden påminner svenskar i landet om att undvika folksamlingar, vara vaksamma och följa lokala myndigheters råd och anvisningar", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Uppgifterna kommer från USA:s ambassad i Moskva som på torsdagen gick ut med en varning att undvika folksamlingar under de kommande 48 timmarna. Enligt ambassaden kan "extremister" planera att slå till mot folksamlingar, till exempel konserter, i den ryska huvudstaden.

Danmark, Finland och Norge gick också ut med uppdaterade varningar under fredagen.

Att det just är USA som sitter på uppgifterna höjer graden av trovärdighet, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys vid Försvarshögskolan. Men även om det hänvisas till "extremister" skulle det kunna vara planerade ukrainska attacker som terrorvarningen hänvisar till.

— Jag tror inte på inhemsk terrorism inom Ryssland. Det finns substans i de här hotbilderna men jag tolkar det som oklart varifrån de skulle komma. Ukraina är väl en rimlig aktör som vill Ryssland illa, säger han.

En annan förklaring kan vara att Ryssland vill sprida uppgifter om terrorhot mot huvudstaden.

— Det kan mycket väl vara en påverkan för att komma åt inhemska händelser, till exempel för att begränsa demonstrationer kring Alexej Navalnyj.

På torsdagen uppgav ryska säkerhetstjänsten FSB att man lyckats avvärja en potentiell IS-attack mot en synagoga i Moskva. Det är oklart om den saken är relaterad till de västerländska terrorvarningarna.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!