FN-och Röda halvmånenmedarbetare förbereder hjälpinsatser till palestinier i ett av Unrwa:s lager i Gazaremsan. Arkivbild.
FN-och Röda halvmånenmedarbetare förbereder hjälpinsatser till palestinier i ett av Unrwa:s lager i Gazaremsan. Arkivbild. - Foto: Hassan Eslaiah/AP/TT

Risk att pengar till Unrwa inte används

Återupptaget bistånd till Unrwa är ingen garanti för att pengarna når de behövande i Gaza. Då krävs också att Israel väljer att samarbeta, något de hittills sagt nej till. Då finns risken att man sitter med en massa pengar men inte kan använda dem, säger mellanösternexperten Anders Persson.


På lördagsmorgonen gav regeringen beskedet att betalningarna av bistånd till Unrwa kommer att återupptas. Sverige var ett av många länder som valde att pausa sitt stöd till efter israeliska anklagelser om att tolv Unrwa-anställda skulle ha varit inblandade i terrorattackerna i Israel den 7 oktober.

Sverige är inte först ut. På fredagen gick Kanada ut med att de skulle återuppta sina biståndsbetalningar. För över en vecka sedan öppnade även EU upp för över en halv miljard kronor i stöd till Unrwa, sedan en granskning av organisationen genomförts.

"Väntat"

Därför var det väntat att också Sverige skulle följa efter, menar Anders Persson som forskar vid Linnéuniversitetet. Den akuta humanitära situationen i Gaza är sannolikt den största orsaken.

— Det väger över det faktum att ett litet antal av de anställda vid Unrwa misstänks ha varit inblandade i attackerna den 7 oktober.

Unrwa har en central roll när det kommer till koordinering och distribuering av hjälpinsatser, enligt Läkare utan gränsers kommunikationschef Frida Lagerholm, som själv arbetat på plats i Gaza.

— Unrwa har en helt unik roll i Gaza. När man stryper så mycket bistånd finns det ingen annan aktör som kan ta över den rollen, säger hon.

Risk att pengarna inte används

Att fler länder återupptar sitt stöd kommer därför att ha en stor betydelse, fortsätter Frida Lagerholm.

— På marken så kommer det att ha stor betydelse. Det är även en signal att det finns en politisk vilja till att hjälpa den palestinska befolkningen.

Frågan är om ytterligare länder kommer att ta efter, bland annat två av de tidigare största biståndsgivarna USA och Tyskland. Det finns även risk för att biståndet ändå inte tar sig in i Gaza när Israel har uttryckt att de inte vill samarbeta med Unrwa.

— Det är oklart på vilket sätt Unrwa kommer att kunna fortsätta arbeta i Gaza även med finansiering. Om Israel inte samarbetar med Unrwa och tillåter att hjälpen tar sig in finns risken att man sitter med en massa pengar men inte kan använda dem, säger Anders Persson.

TT
/
EU
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!