EKN har gett lånegarantier till en gruva i Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
EKN har gett lånegarantier till en gruva i Kongo-Kinshasa. Arkivbild. - Foto: Riccardo De Luca/AP/TT

Kritiserad Kongogruva fick svenska garantier

Statliga Exportkreditnämnden har beviljat lånegarantier till ett gruvbolag i Kongo-Kinshasa – trots att bolaget återkommande anklagas för att ha brutit mot mänskliga rättigheter. Det rapporterar TV4:s Kalla Fakta.


Gruvbolaget, som ägs av den kinesiska staten, bedriver sin verksamhet vid en koppargruva utanför Kolwezi i Kongo-Kinshasa, till vilken de svenska företagen Sandvik och Epiroc sålt utrustning. I samband med affären beviljade Exportkreditnämnden (EKN) lånegarantier motsvarande cirka två miljarder kronor till bolaget.

Enligt TV4:s Kalla Fakta har omfattande brott mot mänskliga rättigheter begåtts i samband med gruvbrytningen. Bland annat ska fler än 1 300 personer ha fördrivits från sina hem, och områdets dricksvatten förorenats.

Om så skett bryter det mot de regler EKN har att följa.

— Det finns ju uppenbara fall av kränkning av mänskliga rättigheter och förstörelse av naturen, säger Tommy Jensen, professor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, till TV4.

Anna-Karin Jatko, generaldirektör vid EKN, säger att hon inte känner till att dricksvattnet förorenats.

— Om det stämmer så måste de naturligtvis omedelbart åtgärda detta, säger hon.

Enligt Anna-Karin Jatko har myndigheten gjort en utredning av verksamheten innan garantierna gavs, och bland annat kommit fram till att personer i lokalbefolkningen blivit kompenserade.

— Vår bedömning är att de har fått ersättning och nya bostäder enligt internationella regelverk, säger Anna-Karin Jatko.

— Det är alltid svårt att flytta i samband med gruvdrift. Det är klart att det kan finnas enskilda som av olika skäl känner att det inte blev som de önskade.

Kalla fakta-avsnittet sänds på torsdag kväll.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!