Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på dagens pressbrief.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på dagens pressbrief. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Asylinvandring når ny botten – lägsta sen 2000

Antalet flyktingar som får stanna i Sverige är nu det lägsta på hela 2000-talet, enligt regeringen. Men fortsatt är det många som får avslag som inte lämnar landet.


Fakta: Invandringen 2023

Antalet som sökte asyl i Sverige: 12 500

Antalet som beviljades uppehållstillstånd: 102 100

— varav på asylrelaterade grunder (anhöriga inkluderade): 7 900

Antalet som reste ut från Sverige: 9 200

— varav självmant: 6 600

— varav med tvång: 2 600

Källa: Regeringen

Efter flera år av hög flyktinginvandring har trenden sedan några år tillbaka vänt. Förra året nåddes en ny lägstanivå när antalet som fick uppehållstillstånd på asylrelaterade grunder sjönk till knappt 8 000 personer, enligt regeringens redovisning.

— Vi har därmed det lägsta antalet beviljade uppehållstillstånd på asylrelaterade grunder på hela 2000-talet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

— Det här är en utveckling som regeringen menar måste fortsätta, givet den mycket stora invandring vi haft.

Antal beviljade uppehållstillstånd på asylrelaterade grunder (anhöriga inkluderade), 2000-2023.

Motsatt riktning

Hon framhåller att Sverige går i motsatt riktning jämfört med övriga Europa, som just nu upplever en ny stor flyktingvåg. I Sverige minskade antalet asylsökande med ungefär 25 procent förra året.

Regeringen bedömer att minskningen delvis beror på att regelverket skärpts, men också på att regeringen signalerat att det är en mer restriktiv politik som gäller framöver.

Migrationsverket har dock tidigare pekat på att flera av de grupper som nu ökar till Europa är nationaliteter som sällan dyker upp i Sverige, exempelvis migranter från Nordafrika som hellre söker sig till Frankrike, samt asylsökande från Turkiet och Syrien som alltmer tenderar att ta sig till Tyskland och Österrike.

Största grupperna till Sverige förra året var afghaner och irakier följt av syrier. I år är det hittills uzbeker som toppar.

— 63 procent av alla uzbeker som sökte asyl i EU kom till just Sverige. Så det är uppenbarligen något som drar dem hit, säger Malmer Stenergard.

Hon säger att många av dem påträffas vid arbetsplatsinspektioner och visar sig jobba i Sverige illegalt.

Få lämnar självmant

Omkring tre av fyra som söker asyl får avslag och måste lämna Sverige. Förra året ökade antalet som reste ut något – men bara 38 procent lämnar självmant efter avslag.

— Det är jag inte alls nöjd med, säger Maria Malmer Stenergard.

Regeringens åtgärder är fler förvarsplatser, fler inre utlänningskontroller samt obligatoriska mottagnings- och återvändandecenter.

— Jag är övertygad om att det kommer att få ganska stor effekt.

Antalet inre utlänningskontroller sköt enligt polisen i höjden i fjol. Dock ökade inte antalet påträffade personer som inte har rätt att vistas i landet.

TT
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!