Nordiska ministerrådet föreslår gemensamma nordiska livsmedelsåtgärder. Arkivbild.
Nordiska ministerrådet föreslår gemensamma nordiska livsmedelsåtgärder. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Ministerråd: Inför skatt på socker i hela Norden

De nordiska länderna bör gemensamt höja skatten på kött och socker – och subventionera grönsaker. Det skriver Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, på Dagens Nyheters debattsida.


Att punktbeskatta enskilda varukategorier – som exempelvis har negativ inverkan på klimatet eller som bidrar till fetma – vore enligt debattören ett effektivt sätt att få fler att ändra sina köpbeteenden.

"Viktiga steg har tagits för att minska rökning och alkohol­konsumtion, och vi behöver nu ta liknande steg för bättre kost", skriver Karen Ellemann.

"Mat är en nödvändighet, därför behöver konsumtionen förändras för att minimera de negativa klimat- och miljöeffekterna."

Enligt Karen Ellemann skulle acceptansen för punktbeskattade livsmedel öka om åtgärderna infördes gemensamt i Norden.

"Ett gemensamt agerande kan också minska risken för att handeln bara flyttas över landsgränserna, samt förenkla för livsmedelsindustrin genom att ha liknande regelverk och villkor i alla nordiska länder."

En kött- och sockerskatt är ett av flera förslag på politiska styrmedel som ministerrådet presenterar i en ny rapport på torsdagen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!