Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Södertörns tingsrätt. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

Poliser döms till fängelse för grovt tjänstefel

Två poliser i södra Stockholm döms till fängelse för grovt tjänstefel och brott mot tystnadsplikten. En av dem ska ha pressat en ung person att infiltrera ett kriminellt nätverk, trots fara för livet.


Den ena polisen, en man i 50-årsåldern, döms till två års fängelse. Den andra, en man i 30-årsåldern, döms till fängelse i ett år och sex månader.

Målet omgärdas av stark sekretess och många delar är fortsatt hemliga.

Klart är dock att det bland annat handlar om att de inte rapporterat om narkotika som tagits i beslag, förstört bevis och inte rapporterat brott. De har vidare röjt hemliga uppgifter till utomstående.

Den äldre av dem har även påverkat en "mycket ung person" att återgå till ett kriminellt nätverk när denne var i kontakt med avhopparverksamheten, och trots att det funnits en fara mot dennes liv.

Mannen ville att personen skulle "infiltrera och ge information" om brott i nätverket, och han ska enligt ett vittne sagt att han ville ha personen som informatör sedan hans förra informatör dödats.

Grovt narkotikabrott

Båda var även åtalade för grovt narkotikabrott, för att ha hanterat narkotika på ett felaktigt sätt. Misstankarna uppstod då beslagtagen narkotika hittades i ett kassaskåp som en av poliserna disponerade.

För den misstanken frikänns de dock. I stället döms de för grovt tjänstefel, då hanteringen skett i tjänsten och inte för privat ändamål.

Poliserna häktades i september och var frihetsberövade i nära fem månader innan de släpptes på fri fot då rättegången avslutades.

"Försvårande omständigheter i målet har varit att polismännens agerande har medfört att ett mycket allvarligt narkotikabrott inte kunnat utredas och att de utsatt andra för fara", säger domaren Tord Pettersson, ordförande i målet, enligt ett pressmeddelande.

Hävdar nöd

Båda poliserna har förnekat brott.

Den yngre av dem vidgår en stor del av det som han anklagats för, men menar att syftet endast varit att bekämpa brott. Mannen anser bland annat att han bör frias då han agerat i nöd, eftersom hans agerande varit "direkt knutet till det allvarliga tillståndet i samhället med en våldsvåg av sällan skådat slag".

Stockholmspolisen avböjer att kommentera ärendet till dess att domen vunnit laga kraft.

"Polisen i region Stockholm har tagit del av domen men som arbetsgivare har Polismyndigheten ett ansvar för de anställda som domen avser och för andra anställda som på ett eller annat sätt berörs", skriver pressavdelningen till TT.

Tingsrätten har beaktat att poliserna troligen blir av med arbetet vid bestämning av påföljd.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!