Pytonorm är en bra källa till animaliskt protein, enligt forskare. På bilden syns arten nätpyton. Arkivbild.
Pytonorm är en bra källa till animaliskt protein, enligt forskare. På bilden syns arten nätpyton. Arkivbild. - Foto: Petar Petrov/AP/TT

Pytonorm hållbart köttigt val på tallriken

Att byta steken eller kycklingfilén mot pytonorm kan göra middagen snällare mot planeten, enligt en ny studie.


De kan bli upp till sju meter långa och kväver sina byten med slingrande kramar – som även människor i sällsynta fall blivit offer för.

Men pytonormen kan även vara ett av de mest hållbara kött-alternativen att lägga på tallriken, visar en ny studie som publiceras i tidskriften Scientific Reports.

Forskarna har studerat 4 600 ormar av arterna Burmesisk pyton och nätpyton, som växte upp på farmar i Thailand och Vietnam, för att undersöka deras potential som en ny sorts boskap för kommersiell uppfödning.

Resultaten visar att pytonormarna växte snabbt under sitt första levnadsår, samtidigt som de krävde mindre mat per gram protein än vad som rapporterats för kyckling, nötkött, fläsk, lax – och även för syrsor.

Vissa ormar kunde till och med fasta upp till 127 dagar utan att förlora särskilt mycket i kroppsvikt.

Den globala livsmedelssäkerheten äventyras till följd av bland annat klimatförändringarna och pytonormar skulle kunna bidra till en mer hållbar och säker livsmedelsförsörjning, framhåller forskarna som är verksamma vid bland annat Macquarie University i Sydney, Australien. Men det gäller framför allt i länder där reptiler redan är en del av matkulturen, skriver de.

Forskarna efterlyser nu mer forskning om effektiv och djurvänlig uppfödning av ormar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!