Forskaren Sameh Egyptson. Arkivbild.
Forskaren Sameh Egyptson. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Förundersökning om omstridd avhandling nedlagd

Förundersökningen som inleddes efter skarp kritik mot den omstridda avhandlingen om global politisk islam, av Sameh Egyptson, har lagts ned. Det uppger åklagaren Pia Björnsson för TT.


Avhandlingen, med titeln ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” godkändes av Lunds universitet förra året. Den bevisar enligt författaren att det svenska samhället är infiltrerat av islamister. Närmare bestämt av Muslimska brödraskapet – ett stort internationellt sunnimuslimskt nätverk med en idé om att islam, med sharialagar och kalifat, ska influera politiken.

Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) har tidigare åtalsanmält avhandlingen, eftersom man anser att forskaren hanterat känsliga personuppgifter utan etikprövningstillstånd – men Egyptson själv har förnekat att han alls hanterat känsliga personuppgifter.

"Mina kritiker har inte någon gång diskuterat avhandlingens källor, metod eller huvudsakliga resultat, bara stämplat den som oetisk, islamofobisk eller omoralisk", skriver forskaren i ett mejlutskick till medier.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!