Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Kristersson: Goda skäl att höja terrorhotnivån

Statsminister Ulf Kristersson (M) och regeringen står i kontakt med Säpo efter misstankarna om ett avvärjt terrordåd mot riksdagen. Det fanns goda skäl att höja terrorhotnivån. Det här är farligt på riktigt, säger han.


Två män har gripits och häktats i Tyskland för planer på ett terrordåd mot Sveriges riksdag.

De är afghanska medborgare och har enligt åklagaren koppling till IS Khorasan, som ofta beskrivs som terrorgruppen IS afghanska gren. Planerna uppges vara motiverade av koranbränningar i Sverige.

— Det viktigaste att understryka tycker jag är att det fanns goda skäl att höja terrorhotnivån. Det här är farligt på riktigt, säger Kristersson och fortsätter:

— Det finns de som vill Sverige illa, som förbereder sig, och då ska det svenska folket veta att det finns säkerhetstjänster som arbetar emot sådana människor, både i Sverige och i Tyskland.

Tackar tysk polis

Det var i somras som Säpo höjde terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. S-ledaren Magdalena Andersson skickar ett tack till den tyska polisen.

— Först och främst så tänker jag, att jag känner stor tacksamhet till den tyska polisen som ju har agerat resolut, säger hon till TT.

Koranbränningarna

Andersson kopplar de avvärjda terrorplanerna till att Säpo i somras höjde terrorhotnivån i Sverige och orsakerna till det.

— Det är ju en kombination av både LVU-kampanjen och desinformation, men också faktiska händelser som koranbränningarna, säger hon.

På frågan om regeringen tänker gå vidare med planerna på att begränsa koranbränningar i Sverige svarar Ulf Kristersson:

— Den frågan utreds just nu, att koranbränningarna var riskdrivande står bortom varje tvivel.

Utredningen ska vara klar i sommar.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!