Utrikesminister Tobias Billström läser upp utrikesdeklarationen i riksdagen.
Utrikesminister Tobias Billström läser upp utrikesdeklarationen i riksdagen. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Billström: Rysk konfrontation behöver bemötas

Regeringen slår i sin nya utrikesdeklaration fast att Ryssland kraftigt och för lång tid försämrat det säkerhetspolitiska läget. Ryssland har valt ett konfrontatoriskt förhållningssätt till EU och Nato. Den konfrontationen behöver bemötas, säger utrikesminister Tobias Billström.


Fakta: Sverige i Nato

Sverige ska engagera sig i samtliga Natos kärnuppgifter: avskräckning och kollektivt försvar, krishantering och säkerhetssamarbeten.

Sverige ska aktivt bidra till Natos incidentberedskap och dess framskjutna försvar, inte minst i vårt eget närområde.

Sverige ska bidra till hela Natos säkerhet i enlighet med alliansens 360-gradersansats.

Sverige står bakom Natos strategiska avskräckning.

Sverige ska fortsatt vara en stark röst för rustningskontroll, nedrustning och icke-spridning.

Sverige ska agera beslutsamt och solidariskt i kampen mot terrorismen.

Sverige ska verka för att folkrätten upprätthålls.

Sverige står bakom att Ukrainas framtid är i Nato.

Sveriges arbete för att reducera risken att kärnvapen används ska stärkas.

Sveriges försvarsutgifter överskrider i år två procent av BNP och detta ska ses som ett golv.

Källa: Utrikesdeklarationen

Regeringen presenterade på onsdagen en extra utrikesdeklaration för riksdagen med anledning av att Sverige blev Natomedlem den 7 mars.

— Det är en epokgörande händelse för vårt land och innebär en djupgående och omedelbar förändring av Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik, säger Billström (M) i riksdagens talarstol.

Sveriges Natomedlemskap är en direkt följd av detta olagliga, oprovocerade och oförsvarliga anfallskrig, står det i deklarationen. Där utvecklas regeringens syn på Rysslands agerande, bland annat att Rysslands mål är att återskapa ett imperium och med våld omkullkasta den europeiska säkerhetsordningen.

I deklarationen bedöms att Rysslands agerande kraftigt och för lång tid framöver försämrat det säkerhetspolitiska läget i Europa och i Sveriges närområde.

— Ryssland har valt ett konfrontatoriskt förhållningssätt till EU och Nato. Den konfrontationen behöver bemötas, säger Billström.

— Sverige måste tillsammans med sina partner och allierade föra en samlad, långsiktig och strategisk politik för att motverka Rysslands maktexpansion och möjligheter att göra skada.

I den strategin ingår fortsatt stöd till Ukraina.

Inom Nato ska Sverige också konsekvent verka för "en klarsynt, realistisk och långsiktig Rysslandspolitik, som begränsar Rysslands möjligheter till aggression, destabilisering och maktexpansion."

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!