Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Kristersson vill komma i mål om mer Ukrainastöd

EU-ledarna är fortsatt oeniga, men på bordet ligger ett förslag om att använda intäkter från frysta ryska tillgångar för att köpa vapen till Ukraina. Vi är öppna för att gå längre än vad EU hittills har kunnat enas om, säger statsminister Ulf Kristersson (M).


Fakta: Veckans toppmöte i EU

EU-ländernas stats- och regeringschefer håller på torsdag och fredag ordinarie toppmöte i Bryssel.

Huvudämnen är läget i Ukraina – främst vad gäller eventuellt användande av frysta ryska tillgångar och hur europeisk försvarsindustri ska stöttas och finansieras – samt Mellanöstern. Dessutom väntas en spänd diskussion om huruvida medlemskapsförhandlingar ska kunna inledas med Bosnien och Hercegovina.

FN:s generalsekreterare António Guterres deltar som särskilt inbjuden gäst under lunchen på torsdagen. Dessutom kommer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att tala till toppmötet via länk.

På torsdag och fredag möts EU:s stats- och regeringschefer för toppmöte i Bryssel. Ett av huvudämnena är fortsatt stöd till Ukraina – och hur enigheten bland EU-länderna ska kunna bevaras.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som kan frigöra runt 3 miljarder euro om året för att bland annat köpa vapen till Ukraina.

Vissa EU-länder är kritiska till upplägget, och pekar på juridiska komplikationer. Den svenska regeringen driver dock på för att så fort som möjligt komma i mål, enligt Kristersson.

— Vi vill i princip gå så långt som det överhuvudtaget är möjligt, men enigheten har ett väldigt stort värde, säger Kristersson under ett möte med riksdagens EU-nämnd.

En annan fråga som lär dyka upp är fortsatt handel med Ukraina.

EU-länderna och EU-parlamentet trodde så sent som i natt att de var överens om nya regler. Men överenskommelsen riskerar nu att falla efter tvekan från medlemsländerna.

— Vissa länder är starkt kritiska till överenskommelsen och frågan kan mycket väl komma upp på mötet, säger Kristersson.

— Regeringens inriktning är att en så ambitiös förlängning som möjligt bör komma på plats för Ukrainas skull.

Uppgörelsen innebar handelslättnader för Ukraina i ytterligare ett år – men med nya importbegränsningar för jordbruksprodukter som fågel, ägg, socker, havre och majs.

Kritik finns mot att parlamentsledamöter och länder som Polen och Frankrike efter den senaste tidens bondeprotester har värnat väl mycket om sina egna väljare inför det kommande EU-valet, i stället för att ha Ukrainas ekonomi för ögonen.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!