Arkivbild.
Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Värnpliktiga kan behövas i Natoenhet även i fred

Ska värnpliktiga kunna användas i Natoinsatser även i fredstid? De kan komma att ingå i den roterande svensk styrka med runt 500 soldater som skickas till Lettland.


Natomedlemskapet kommer att innebära förändringar för den som genomgått värnplikt och krigsplacerats.

Riksdagspartierna i försvarsberedningen diskuterar om utbildade värnpliktiga ska kunna vara en del i den reducerade bataljon på 500-600 soldater som regeringen vill skicka till Lettland för att ingå i Natos styrka där i fredstid.

I den kommer soldater som är anställda att delta.

— Men vi har för få. Jag ser framför mig att vi kommer behöva färdigutbildade värnpliktiga, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

"Känslig fråga"

KD kan tänka sig att lämpliga värnpliktiga vid mönstring kan tas ut till ett förband som efter slutförd utbildning tjänstgör sex månader med lön i den svenska bataljonen i Lettland.

Ska man kunna tacka nej till en tjänstgöring i Lettland?

— Det här behöver utredas och vi behöver brett samförstånd över partigränserna, säger Oscarsson.

Han påpekar dock att en sådan tjänstgöring i praktiken kommer att bestämmas i samtal med en mönstringsförrättare och då blir den värnpliktiges motivation viktig.

Även Liberalerna anser att utbildade värnpliktiga ska kunna skickas utomlands också i fredstid.

— Det är en känslig fråga såklart, det är en stor sak att skicka soldater till andra länder, säger Anna Starbrink (L).

— Men vi är övertygade om att det bästa sättet att försvara freden och friheten för Sverige är att göra det tillsammans med andra.

"Stoppa i Finland"

Moderaterna, Centern och andra partier har inte tagit ställning till om utbildade värnpliktiga ska kunna användas i fredstid. Vänsterpartiet är emot det.

Försvarsberedningen diskuterar även fler scenarier för när utbildade värnpliktiga ska få användas i Natoinsatser. Regeringen eftersträvar ett brett politiskt stöd.

En majoritet av partierna har som inriktning att förband med krigsplacerade värnpliktiga ska kunna användas i närområdet.

— Det är klart att kan vi stoppa ryssarna redan i Finland innan de kommer till Sverige – då är det ju bra för Sverige också, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson.

Han medger att det handlar om svåra avvägningar. Frågan skulle kunna påverka viljan att göra värnplikt.

— Vi vill ju samtidigt se till att så många som möjligt gör värnplikten, och det här kan vara en sådan här fråga som en del väger in inför det beslutet, säger Johansson.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!