SSU:s ordförande Lisa Nåbo. Arkivbild.
SSU:s ordförande Lisa Nåbo. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

SSU: Vill inte att Sverige ska bli lilla USA

SSU kritiserar Socialdemokraterna för att inte ta strid mot regeringen om en särskild kärnvapendeklaration. Vi är inte nöjda med att det är så tyst i den här frågan, säger SSU-ordföranden Lisa Nåbo.


När Sverige lämnade in ansökan om Natomedlemskap i maj 2022 fanns inga förbehåll.

Men S-ledaren Magdalena Andersson, som då var statsminister, sade att det vore naturligt om Sverige följde Norges och Danmarks linje.

— Jag ser framför mig att Sverige, den dag Sverige blir medlem, kommer att kunna uttala förbehåll om att vi inte vill ha kärnvapen på svenskt territorium – och inte heller fasta baser, sade Andersson i riksdagen.

Väntar fortfarande

Många tänkte sig då att det skulle bli en särskild deklaration eller ett särskilt uttalande där den svenska linjen slogs fast.

— Jag går fortfarande och väntar på att vi ska lägga en deklaration eller att förbehållen ska bli tydliga, säger Lisa Nåbo, ordförande i ungdomsförbundet SSU.

Regeringen säger i sin nya utrikesdeklaration att det på samma sätt som i övriga nordiska länder inte finns skäl att ha kärnvapen, eller permanenta baser, på svenskt territorium i fredstid.

Det framgår också i regeringens Natoproposition som riksdagen godkänt.

Socialdemokraterna har inte ställt några krav på att detta ska deklareras tydligare, utan är nöjda med formuleringen i utrikesdeklarationen.

— Jag tycker att det är tråkigt att man inte vågar göra det som andra socialdemokratiska partier gjort, till exempel i Norge, säger Nåbo.

— Det är otroligt otydliga besked om vad Sveriges linje egentligen är.

Strategiska skäl

Att S inte tar strid i frågan tror hon har partitaktiska skäl.

— Jag antar att det är en strategisk avvägning, att det är en konflikt partiet inte vill ha, för jag tror inte att åsikterna har ändrats sedan ansökan skickades in, säger hon.

Nåbo tycker att det är naivt om man tror att det ska gå att ställa krav i efterhand, om det skulle hetta till. Och hon litar inte på att regeringen inte säljer sig till amerikanerna, som hon uttrycker det.

— Vi vill inte att Sverige ska bli lilla USA, varken politiskt eller militärt. Vi tycker inte att man ska få använda svensk mark som start- och landningsbana för amerikanska stridsflygplan med kärnvapen. Det känns otroligt osäkert.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!