Den ökande vikttrend som syntes bland barn under pandemin har nu avtagit, visar en ny studie. Arkivbild.
Den ökande vikttrend som syntes bland barn under pandemin har nu avtagit, visar en ny studie. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Ökad fetma hos barn var pandemieffekt

Under pandemin steg förekomsten av övervikt och fetma i gruppen tre- och fyraåringar i Sverige. Men uppgången var tillfällig, visar en ny studie vid Göteborgs universitet och Uppsala universitet.


Bland treåringar steg andelen fetma från 2,4 procent före pandemin, till 3,4 procent under tidig pandemi och 2,3 procent under sen pandemi. Efter pandemin var andelen treåringar med fetma 2,6 procent. En liknande trend syns även vad gäller övervikt, samt för gruppen fyraåringar.

"Att andelen tre- och fyraåringar med övervikt och fetma sjunkit tyder på att viktökningarna hade med just pandemin att göra, och att ohälsosam viktstatus kan backa tillbaka", säger Anton Holmgren, barnläkare på Hallands sjukhus och på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Studien bygger på uppgifter om över 50 000 barn i åldrarna 3-5 år. Hälsodata om barnen kommer från kontroller på BVC i region Dalarna, Jönköping och Sörmland.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!