Varje år inför påsk tävlar ungdomar i Göteborgs norra skärgård om vem som kan få ihop flest kasserade julgranar till den största påskbrasan. Arkivbild.
Varje år inför påsk tävlar ungdomar i Göteborgs norra skärgård om vem som kan få ihop flest kasserade julgranar till den största påskbrasan. Arkivbild. - Foto: Maurizio Gambarini/dpa via AP/TT

Polisens nya påsktilltag mot öbornas grankrig

Polisen i Göteborgs norra skärgård tar till nya metoder för att stävja stök som följer det traditionsenliga så kallade "grankriget" mellan öarna inför påsken, rapporterar Göteborgs-Posten.


Den flera generationer gamla traditionen bland unga öbor på Hönö och Öckerö går ut på att mellan jul och påsk samla på sig flest kasserade julgranar.

På påskaftons morgon börjar brasorna att byggas upp med de granar som samlats ihop och stulits från varandras gömmor. Ungdomarna väntar sedan i det längsta med att tända för att sedan kunna ståta med den största påskfyren.

Traditionen är djupt rotad och uppges vara helig för många öbor. Men rivaliteten har också kantats av ständiga lagöverträdelser som inbrott och skadegörelse.

Polisen har också fått nog. För första gången behövs nu tillstånd för brasorna, rapporterar Göteborgs-Posten.

— Vi på polisen anser att det inte kan fortsätta som det har varit fram tills nu. Det kan inte vara acceptabelt med de brott som begås fram till påsk, oavsett om det är en tradition, säger, Anna Pettersson, kommunpolis på Öckerö, till tidningen.

Efter en juridisk utredning i fjol betraktar polisen numera påskbrasorna som offentliga tillställningar. De som vill bygga en brasa behöver enligt de nya reglerna därför ansöka om tillstånd samt följa ordningsregler.

TT
/
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!