Det gäller att se till att hjärnan får information om den nya tiden, enligt ljus- och sömnforskaren Arne Lowden. Arkivbild.
Det gäller att se till att hjärnan får information om den nya tiden, enligt ljus- och sömnforskaren Arne Lowden. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Därför kan tidsomställningen vara lättare i år

Omställningen till sommartid kan vara brutal – men i år kan den kännas lindrigare. Arne Lowden, ljus- och sömnforskare vid Stockholms universitet, svarar på hur tidsomställning påverkar dig – och samhället.


Just i år kan det kännas lättare att flytta fram klockan. Varför då?

— Det är lite speciellt i år, eftersom det på måndag är annandag påsk och en hel del människor är lediga. De flesta kommer att ha anpassat sig tills på tisdag, säger Lowden.

Vad händer med vår kropp när klockan ställs om?

— Det är väldigt många funktioner i vår kropp som styrs dygnsrytmiskt. Det rör våra hormoner, hur våra interna organ fungerar och sömnen. Det som händer är att vi måste tidigarelägga vår rytm.

— Det uppstår "jetlag" på hemmaplan.

Vilka risker medför det här?

— Det finns en liten grupp som reagerar med oro på tidsomställning. En sömnförkortning kan skapa en viss ökad belastning på kroppen. Har man en skör personlighet kan det orsaka besvär och man har sett att antalet hjärtinfarkter ökar då, säger Lowden men framhåller att det inte spelar någon större roll i ett folkhälsoperspektiv.

— Man har studerat olycksförekomster och det är helt uppenbart att om man tappar en sömntimme så ökar det olycksrisken kanske något. Däremot ser man det inte så tydligt i studier.

Vilka positiva effekter har tidsomställningen?

— Det absolut bästa med sommartid är att vi får en extra timmes ljus på eftermiddag och kväll. Det här utnyttjar många till fritidsaktiviteter utomhus och det är många som upplever att det blir betydligt trevligare att utföra ärenden i dagsljus. Det kanske främjar motion och påverkar samhället på ett bra sätt.

Hur kan man underlätta omställningen?

— Det gäller att se till att hjärnan får information om den nya tiden eftersom ljuset styr dygnsrytmen. Se till att utsätta dig för dagsljus, kanske speciellt på förmiddagen. Kroppen kommer då att anpassa sig snabbare, säger Lowden och fortsätter:

— Man måste inte heller ställa om en hel timme på en dag. Man kan ställa om en kvart på fyra dagar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!