Gravida med normalvikt rekommenderas att gå upp mellan 11 och 16 kilo. Men kraftigt överviktiga kan må bäst i att inte gå upp alls, enligt ny forskning. Arkivbild.
Gravida med normalvikt rekommenderas att gå upp mellan 11 och 16 kilo. Men kraftigt överviktiga kan må bäst i att inte gå upp alls, enligt ny forskning. Arkivbild. - Foto: Samuel Steén/TT

Då behöver du som gravid inte öka i vikt

Kvinnor med kraftig övervikt behöver inte gå upp de fem kilo som är dagens rekommendation vid graviditet. Ny svensk forskning pekar mot att det inte finns några ökade hälsorisker för vare sig mor eller barn utan viktuppgång.


En normalviktig kvinna rekommenderas att gå upp mellan omkring 11 och 16 kilo under en graviditet. Kvinnor med obesitas, kraftig övervikt, bör enligt internationella riktlinjer gå upp mellan 5 och 9 kilo. Med dessa har varit ifrågasatta under en tid.

Nu har forskare vid Karolinska institutet i Solna gjort en studie av nästan 16 000 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland som varit gravida.

Minskade hälsorisker

Resultaten visade inga ökade hälsorisker när kvinnorna gick upp mindre än dagens rekommendationer.

"Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger", säger Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

För kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30–34,9 respektive 35–39,9) sågs inga ökade hälsorisker. För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång till och med kopplat till minskade hälsorisker.

Tio riskfaktorer

Studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet, bygger på elektroniska patientjournaler och registerdata för kvinnorna.

Resultaten stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kilo, enligt Kari Johansson.

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos mamman, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Kvinnorna följdes mellan sju och nio år.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!