Träna minst två gånger i veckan – och sov bättre som resultat. Arkivbild.
Träna minst två gånger i veckan – och sov bättre som resultat. Arkivbild. - Foto: Michael Probst/AP/TT

Så mycket träning behövs för att sova gott

Fysisk aktivitet ett par gånger i veckan kan råda bot på sömnproblemen, enligt en ny studie. Men som alltid med träning är det en färskvara.


Fysiskt aktivitet har en hel rad positiva effekter på hälsan. Nu har forskare vid bland annat Uppsala universitet sett att träning två till tre gånger i veckan kan kopplas till färre sömnproblem.

— Det gäller både för svårigheter att somna och för problem som att vakna under natten, säger Christer Janson, läkare och professor vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien.

Forskarna har sammanställt uppgifter från nästan 4 400 personer i Sverige och åtta andra länder i Europa. Alla har svarat på frågeformulär om hur mycket de tränar och hur de sover vid två tillfällen med tio års mellanrum. Deltagarna var mellan 39 och 67 år.

Sex till nio timmar

Enligt resultaten, som publiceras i tidskriften BMJ Open, var det 55 procent mer sannolikt att de som var regelbundet fysiskt aktiva sov “normalt” än de som inte var fysiskt aktiva.

Normal sömn klassades i studien som att sova mellan sex och nio timmar per natt. Skillnaderna fanns kvar även när forskarna tog hänsyn till faktorer som ålder, rökning och BMI som också kan påverka sömnkvaliteten.

De personer som hade börjat vara regelbundet fysiskt aktiva under tioårsperioden hade 21 procents högre sannolikhet att ha en bra sömn. Bland dem som hade slutat vara fysiskt aktiva försämrades däremot sömnkvaliteten, vilket forskarna menar pekar på vikten av att inte sluta träna.

Forskarna kunde också konstatera att deltagare i Norge var de som i störst utsträckning höll i träningen medan spanjorer och estländare hamnade i botten.

Inte piggare

Däremot rapporterade de som tränade och sov bra inte att de kände sig piggare än genomsnittet.

— Det var lite förvånande, men det kan ha att göra med hur frågorna ställdes, säger Christer Janson.

Christer Janson är specialist inom allergi och astma, tillstånd som i sig kan ge sömnproblem. Han träffar många patienter som undrar hur de ska göra med träningen utomhus nu när pollensäsongen kommer.

— Har man en bra behandling med allergi- och astmamediciner är det för de allra flesta inga problem att fortsätta träna, säger han.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!